Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Dagmar var värre än stormen Hilde

/

Stormen Hilde gjorde inte bara tusentals ångermanlänningar strömlösa.

Den fällde också tusentals träd.

Hur många håller SCA just nu på att inventera med helikopter.

Annons

Vi följde med under en sådan tur, från Kramfors/Sollefteå flygplats mot Graninge.

– Det vi sett hittills är att det verkar vara värst i de norra delarna av Ångermanland, säger Mikael Thybeck som är distriktschef hos SCA.

Han hade hjälp av helikopterpiloten Mikael Fröberg, som under onsdagen inventerat skog för Holmens räkning i Örnsköldsvik.

– Där verkar läget vara betydligt värre, med hela bestånd som fallit på vissa platser, säger Mikael Fröberg hos Kustflyg.

Även området runt Junsele, Strömsund och Backe har haft en hel del skador.

Mikael Thybeck säger samtidigt att Hilde ändå varit "snällare" än stormen Dagmar 2011, då det också kom blötsnö och många toppbrott. Under vår flygning mot Graninge var det bara på några ställen som det syntes lite större skador.

– Den här gången verkar det framförallt vara i gallringar, längs hyggeskantor och bland fröträd som det blåst omkull träd.

Just nu pågår en översiktlig inventering för att försöka se vilka yttre gränser stormskadorna har i landskapet.

– På lördag startar vi sedan en mer noggrann inventering i de områden där stormen verkar ha varit värst.

Mikael Thybeck säger att en viss mängd död ved i området har ett naturvårdsvärde, men om det blir stora mängder är det risk för att granbarkborrarna förökar sig i vindfällen och sedan även ger sig på levande skog.

Mia Karlsson, marknadschef hos SCA Skog i Ångermanland, säger att skogsbolaget inte bara tittar på sin egen skog utan också på privata skogsägares marker där man haft uppdrag på senare år, exempelvis gallringar och avverkningar.

– Många privata skogsägare är ganska oroliga, särskilt de som bor på andra håll i Sverige och sett om stormen på nyheterna.

Hur stora volymer skog som fallit efter stormen kan man ännu inte säga.

Mer läsning

Annons