Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trivs på jobbet - men många blir kränkta

Kramfors kommuns anställda är i stort positiva till sina arbeten. Men förvånansvärt många upplever sig bli kränkta på jobbet.

Annons

Av de 1 084 personer som svarade på medarbetareundersökningen var det 91 anställda som uppgav att de kände eller känner sig kränkta under året.

"Det är en oroande hög siffra, och cirka hälften upplever att det fortfarande är ett problem idag. Av de som anger att de blivit kränkt eller trakasserad har cirka hälften valt att söka stöd hos arbetsgivaren. Av de som sökt stöd hos arbetsgivaren upplever drygt hälften att de fått ett stöd som de behöver." står det i kommentarerna till resultatet.

Hos barn-, kultur- och utbildningsnämnden, BKU, är det framför allt brukare som kränkt de anställda. På bistånds-, arbetsmarknads- och sociala servicenämnden, BAS, är det i stället oftast arbetskamrater som stått för kränkningarna.

– Ledningen har skickat tydliga signaler till oss att det här är något vi måste jobba aktivt med. I riktlinjen för jämställdhet och mångfald står det att våra anställda ska arbeta i en trygg miljö där sexuella trakasserier och andra former av kränkande behandling inte får förekomma. Vi måste helt enkelt bli bättre på det förebyggande arbetet, säger personalstrategen Mikael Gidlöf i en kommentar.

Ett område man även kan behöva förbättra är kompetensutvecklingen.

På många andra områden är dock resultatet mer positivt. De flesta svarar att man ställer upp för varandra på arbetsplatsen och att nya arbetskamrater blir välkomnade.

Åtta av tio svarar också att man har ett bra eller mycket bra samarbete på sin arbetsplats. De flesta tvekar heller inte om att säga till om något på jobbet inte fungerar.

På frågan om man ser fram mot att gå till jobbet svarar nästan 80 procent att det stämmer eller stämmer mycket bra.

Personalen på BKU är mest positiva till jobbet, följt av de som jobbar hos BAS-förvaltningen medan kommunlednings- samt miljö- och byggförvaltningen kommer sist

Mer läsning

Annons