Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Traktordag visade upp veteranpärlorna: "Traktorer är också kultur"

Traktordagen i Kålsta utanför Ullånger firade tioårsjubileum under helgen. Det var tävlingar, höhässjning, visning av traktormuseum, traktorvisning och spånhyvling. Dagen avslutades med traktorcruising och senare traktorpub.

Annons

– Det handlar förstås om intresse för gamla maskiner, men traktorer är också kultur, de har så många användningsområden och de visar på samhällets utveckling, säger Mikael Westerström, sekreterare i arrangerande Kålsta Traktorklubb.

Traktorer i långa rader.

Mikael Westerström i en Oliver 25 från 1947.

Mikael Westerström visar stolt upp sin Zetor-25 från 1952

Varje traktor har sin egen historia. Mikael berättar om en av sina favoriter, en tjeckoslovakisk Zetor-25 från 1952. En lärare i byggnadsvård på Ådalsskolan inventerade tillsammans med sina elever gamla byggnader i trakterna. På en nerrasad loge hittade de en traktor, tog kontakt med Mikael. Han blev så klart intresserad, byggde en ny brygga till logen och transporterade hem traktorn, som han sedan gjorde i ordning.

Matthias Wiklund med Ullångers äldsta traktor, en Fordson från 1925.

Mikael Westerström med enav sina favoriter, en Timber Jack skogsmaskin.

En annan maskin som klubben är mäkta stolt över är Ullångers äldsta traktor. Det är en Fordson, Fords varumärke för traktorer, låglund från 1925, importerad från USA, oklart när. Dess ägare var Karl-Johan Westin, sedermera grundare av bussbolaget med samma namn.

– Vi har den som skådetraktor, den är inte i gång – än, säger Mattias Wiklund, ägare till dyrgripen och tillika ordförande i Kålsta Traktorklubb.

Traktordagen var mycket välbesökt, och arrangörerna hoppades på ett nytt publikrekord.

Mer läsning

Annons