Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tam räv rör sig i Kramfors

/
  • Nicklas Frage har blivit vän med räven i Kramfors. Han brukar hälsa på honom några gånger i veckan i grytet.

En ungräv har blivit vän med Nicklas Frage i Kramfors.
Han har klappat den flera gånger och ger den mat.
Men han vet också att det inte är det bästa för rävens skull.

Annons

Det är inte ovanligt att ungrävar blir tama under sommaren och senhösten i närheten av bostadsområden. Det händer varje år, enligt Kenneth Näsman, skog- och parkansvarig i kommunen.

I området kring Skarpåker har räven blivit så tam att den smiter in genom öppna dörrar och har någon gång lagt sig att sova i en soffa. Den har även tagit kläder som troligen har hamnat i grytet.

– Jag har inte gett räven något namn eftersom det skulle vara för personligt. Men jag har klappat honom flera gånger. Jag skulle nog fälla en tår om han försvann, säger Nicklas Frage.

Han brukar ge honom kattmat och skulle han få bestämma hade han tagit hem räven till sig. Även om han vet att det inte är det bästa för räven att bli matad och van vid människor, tror han att det är försent att göra något nu när den redan är så tam.

– Räven är ganska lik en hund, men det märks att den har vilda instinkter. Det är svårt att komma riktigt nära ibland, säger Nicklas Frage.

Kommunjägaren har försökt fånga in räven genom olika fällor för att kunna placera ut den i ett skogsområde en bit från Kramfors.

– Vi har pratat om att skjuta den, men det avstyrde vi. Det är inte bra att jaga räv i ett bostadsområde och det finns ingen anledning för tillfället eftersom den inte är aggressiv, säger Kenneth Näsman.

Det vanliga är att räven blir skygg igen under senhösten och får den inte mat börjar den jaga av sig själv.

– Räven ska inte bli vän med människor utan behöver återfå sin naturliga skygghet. Den ska inte matas utan vi ser hellre att den skräms iväg när den närmar sig människor, säger Kenneth Näsman.

Mer läsning

Annons