Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigepremiär för Mikael Wiehe i Kramfors

Annons
Sverigepremiär för Mikael Wiehe i Kramfors

Mikael Wiehe är sig lik! Hans engagemang och kamp för en rättvisare värld går som en röd tråd genom hela det konsertprogram han nu turnerar med.

Kramfors Folkets Park teatersalong har 600 sittplatser. Många trodde nog att det skulle vara fullsatt när Mikael Wiehe ställde sig på scenen på tisdagskvällen. Men icke. Publiken bestod av cirka 300 personer.

Nu var det uteslutande Wiehefans som kommit. Och de fick sitt lystmäte. Men de som väntat sig en stillsam trubadur-Wiehe kanske blev besvikna. För här handlade det till stor del om larmiga rock´roll-varianter hämtade ur Mikael Wiehes rika och omfattande låtskatt.

Med sig på scenen har han det kompetenta och hårdsvängande fyramannabandet "Svarta Blocket". En flödande ljusshow förstärker rock´roll-atmosfären.

Wiehes turnépremiär och första konserter i Skåne och södra Sverige ställdes in på grund av en förkylning. Premiären kom att äga rum i Norge.

- Därför är det Sverigepremiär här i kväll. Det visste ni inte?

En upplysning som belönades med applåder från publiken som genast var med på noterna.

- Jag har kallat den här turnén för Sånger i tiden.

Samma titel har det "greatest hits-album" som Mikael Wiehe släppte i början av oktober. På skivan liksom turnén har han valt ut några av de drygt 200 sånger han skrivit sedan i slutet av 1960-talet. Avstampet för konserten daterar sig till 1979 med "Elden är lös".

Under konserten kastar sig Wiehe och hans medmusikanter sig fram och tillbaka i tiden. Sånger tillägnade demonstranterna vid EU-mötena i Malmö och Göteborg ("Jag har vänner") tidigare i år blandas med klassiker från Hola Bandola-tiden.

Hans vapendragare sedan ungdomsåren, Björn Afzelius, får ta mot vännens hyllning i sången "Du är med mig". Mikael Wiehe har inte förlorat sitt rättspatos trots många år av framgång och det faktum att han numera passerat 50-årsstrecket.

Något han bevisar med sitt både allvarliga och humoristiska mellansnack. Hans sånger med engagerade och tänkvärda texter är också ett bevis på detta. Wiehe och Svarta Blocket bjuder på en två timmars (exklusive paus) lång musikalisk resa.

Självklart är det klassiker som "Tictanic", "Keops pyramid", "Vem kan man lita på" och "Flickan och Kråkan" som får de varmaste bifallet av den inte alltför ungdomliga publiken i Kramfors. Ikväll, onsdag, är det Örnsköldsviksborna som har möjlighet att lyssna till Sånger i tiden.

sten engblom

0612-77 17 63

sten.engblom@tidningen.to

Mer läsning

Annons