Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svartjobben ökade när Rot-avdragen försvann

Annons
Svartjobben ökade när Rot-avdragen försvann

- Vi vill ha tillbaka stödet i någon form, säger Byggnads

Svartjobben har blivit fler sedan Rot-avdraget försvann våren 1999.

Det misstänker både riksdagens revisorer och många inom byggbranschen.

- Naturligtvis är det så. Vi vet att det finns en svart arbetskraft och vi skulle gärna vilja ha tillbaka Rot-avdraget i någon form, säger Byggnads ombudsman Grels Johansson i Kramfors.

Framförallt är det småföretag med inriktning mot privatmarknaden som berörs. Alltså sådana som arbetat med ombyggnader i villor och lägenheter. Där har avdragen ofta haft en avgörande betydelse för att reparationerna ska ske öppet.

- Den marknaden har helt enkelt försvunnit efter 1999. Det finns stora bolag som inte ens räknar på sådana jobb eftersom deras erfarenhet är att deras kalkyl till slut bara används som förhandlingsunderlag när man anlitar svart arbetskraft, säger målarmästarnas riksförbunds förhandlingschef Jerker Björk till Dagens Nyheter.

Det är en beskrivning som också Grels Johansson känner igen.

- Folk vänder sig till en småföretagare för att få ett pris. Sedan hör denne inget mer innan plötsligt garaget står färdigt. Då har man lejt en granne istället, säger Grels Johansson.

Den enkät som riksdagens revisorer gjort bland hantverkare visar att 51 procent känner av att problemen ökat efter rot-avdragens avskaffande. Var tredje tillfrågad sa också att fler kunder frågar efter möjligheten till svarta jobb.

För samhällets del har avdragen inneburit en del kostnader, men också vinster. Enligt Målarmästarnas riksförbund gav avdragen 16 000 extra arbetstillfällen, med mindre kostader i a-kasseersättning och ökade skatteintäkter till följd.

- Jag tror också att avdragen egentligen innebär en ordentlig vinst för samhället i slutändan, säger Grels Johansson.

Men det är inte bara det försvunna rot-avdraget som ger problem inom byggbranschen. Grels Johansson berättar att även försäkringsbolagens agerande spelar in.

Det blir allt vanligare att försäkringsbolagen erbjuder den som drabbas av en skada pengar i handeln istället för att åtgärda felet, berättar han.

- Det är lätt att tacka ja om försäkringsbolaget erbjuder 10 000 kronor, för att sedan försöka göra jobbet själv eller anlita någon svart till att utföra arbetet. Men då står man där sedan om något går fel, säger Grels Johansson.

Försäkringsbolagens strategi innebär att marknaden för byggföretagen minskat, påpekar Grels Johansson.

Trots detta är arbetsmarknaden inte allt för mörk i området. Arbetslösheten ligger nu runt tolv procent, berättar Grels Johansson. Det är förhållandevis lite för att vara lågsäsong i branschen.

- Det har varit vintrar där arbetslösheten legat över 50 procent.

anders lidén

0612-77 17 60

anders.ldien@tidningen.to

Svartjobb.

Sedan möjligheten till ett 30-procentigt rot-avdrag för arbetskostnaden för reparationer, ombyggnader och tillbyggnader försvann har antalet svartjobb ökat.

foto: mona benjaminsen

Fakta/rot-avdragen

ï Rot-avdrag, reparation, ombyggnad och tillbyggnad, har funnits i några omgångar. Första gången var 1993 och och den senaste gällde fram till mars månad 1999.

ï Målet för rot-avdragen var att minska svartjobben och ge fler arbetstillfällen inom byggbranschen.

ï Avdraget för beställaren motsvarade 30 procent av arbetskostnaden.

Mer läsning

Annons