Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att hitta köttätande bakterie

/
  • När Gunnar Skoog varit inlagd i ett halvår och kom hem, hade kommunen redan varit där och byggt om huset.
  • Kommunen hade breddat dörrarna och byggt en hiss till övervåningen.
  • Han låg nedsövd under lång tid, som minne har han en bok med bilder och personalens anteckningar.
  • Rampen går ner till ett garage för en el-trehjuling som han kan använda för att ta sig till Kramfors centrum.

Den köttätande bakterien är inte lätt att upptäcka. En liten bula ledde till att Gunnar Skoog fick amputera sitt ben.
Han ångrar att han inte sökte vård tidigare.

Annons

Bakterien är en invasiv streptokock som tillhör arten GAS och orsakar vanligen halsfluss, men i vissa fall kan den leda till en infektion i bindvävnaden. Då måste vävnaden skäras bort.

För Kramforsbon Gunnar Skoog var det en liten knöl på fyra, fem centimeter som var symptomet på infektionen och ledde till att hans ben fick amputeras. Han är nu 62 år och det var för några år sedan som han drabbades av den aggressiva bakterien.

– Jag upptäckte knölen men tänkte inte att det var något, på måndagen två veckor senare började jag känna mig dålig, det var som om all kraft rann ur mig, säger han.

Men han gick först till hälsoundersökning på onsdagen och då skickades han omedelbart till sjukhuset i Sollefteå. De öppnade upp knölen och såg att det var illa, på fredag morgon skickades han med helikopter till Umeå. Där började han opereras direkt. Han fick först benet amputerat, men bakterierna fanns kvar.

– Vid fjärde operationen sa läkaren att om bakterierna inte försvinner nu, så går det inte, säger Gunnar Skoog.

Han var kvar på sjukhus i Umeå och Sollefteå i ett halvår.

– Det tog ett tag innan jag förstod vidden av vad som hade hänt och att acceptera att jag inte kan jaga och fiska längre. Men jag lever i alla fall.

Gunnar Skoog är inte rädd för att drabbas av bakterien igen, han tror inte att blixten slår ner två gånger. I stället för att se allt han inte kan göra försöker han se möjligheterna, som att läsa mycket.

När han ser tillbaka på vad som hände kan han ångra att han inte kontaktade vårdcentralen tidigare. Samtidigt så går det inte att veta eller att göra något i förebyggande syfte.

– Det kan börja i ett litet sår. En gammal arbetskamrat till mig drabbades av halsfluss och dog tillslut. Även om det är en ökning så är det fortfarande ett fåtal som drabbas, jag tycker inte att man ska vara alltför orolig, säger han.

Benet som han förlorade har han känningar i fortfarande, så kallade fantomsmärtor. Tryckande nervsmärtor i "foten" och "låret", det är något han äter tabletter mot. Ett av såren från operationen har fortfarande inte läkt och det blir omlagt av en distriktssköterska regelbundet.

– Men det är uthärdligt, säger han.

Det var i slutet av 80-talet som begreppet "mördarbakterie" eller "köttätande bakterie" myntades när det var flera fall av dödliga streptokockinfektioner. Många människor kan bära på bakterien under några veckor utan att få några symptom, andra får halsfluss och halsont. Det är när den utvecklas till den aggressiva varianten av bakterie och sätter sig på bindvävnaden på till exempel ett ben som den är farlig. Hög feber och efter ett tag sänkt medvetande är tecken som gör att man bör söka vård snabbt.

I Västernorrland har 23 personer drabbats av GAS under 2013, jämfört med 16 stycken under förra året.

– Den farliga bakterien har sina toppar och dalar och nu är den på uppåtgång och kan fortsätta så i några år, säger Hans Boman, smittskyddsläkare på landstinget.

Han tycker inte att man ska bli orolig, utan menar att det är ett fåtal som blir drabbade av den farliga varianten. Men man kan ändå vara försiktig.

– Därför är det viktigt att ha en bra handhygien för att förebygga att den sprids och att nysa och hosta i armvecket, säger Hans Boman.

Fakta/Köttbakterien - Invasiv streptokock

Invasiva streptokocker heter en grupp bakterier som kan orsaka allvarliga infektioner och de är en speciell art som går under benämningen GAS.

GAS är den vanligaste orsaken till halsfluss men kan leda till flera andra sjukdomar som blodförgiftning eller scharlakansfeber.

En infektion kan i några fall leda till nekrotiserande fasciit med lokal muskelsmärta och att bakterien sätter sig på bindvävnaden. Det kräver att vävnaden omedelbart skärs bort, med följden att en kroppsdel kan behöva amputeras.

Den dödliga bakterien har funnits sedan 1800-talet och orsaken till att den ökar i vissa perioder är det fortfarande ingen som vet. Men den har minskat med hjälp av antibiotika.

Det finns inte några förebyggande åtgärder. Smittan sprids genom kontakt mellan människor och genom droppsmitta, alltså om någon hostar en annan person i ansiktet.

Källa: Smittskyddsinstitutet.

Mer läsning

Annons