Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svängigt på Hola

Annons
Svängigt på Hola

Musiker övade på storbandsjazz

Femton musiker från både Västernorrland och Jämtland samlades på Hola folkhögskola i Prästmon under helgen när det arrangerades storbandskurs.

Mellersta distriktet av Sveriges Orkesterförbund stod som anordnare av helgkursen på Hola. Distriktet ordnar med jämna mellanrum kurser för olika musikergrupper. Tidigare i år har tvärflöjtister och slagverkare haft möjlighet att förkovra sig.

- Instrumentalkurserna är riktade mer mot instrumenten där syftet är att ge musikerna chans att öva på tekniken och prova på en annan repertoar än de är van vid, berättar Sten Ulander.

Han är ordförande i mellersta distriktet och deltog själv med både saxofon och piano på Hola. Storbandskursen var den första i sitt slag. Varje år anordnas orkesterkurser där deltagarna på helgens kurs också brukar delta.

Orkesterkurserna brukar ha ett 50-tal deltagare. I helgen var man 15 musiker på Hola som spelar i olika storband och blåsorkestrar. Kursen tillkom på allmän begäran.

- Många som är med i blåsorkestrar tycker det är kul att pröva på storband. Soundet och fraseringen är annorlunda.

Enligt Sten Ulander blev kursen mycket uppskattad. Man kommer därför att spinna vidare på idén och en uppföljning av kursen är inte att utesluta.

- Vi tjuvstartade redan i fredags med en saxofonkurs med bara saxofonisterna.

På lördagen anslöt övriga blåsare samt trumslagare och basist. Mannen som ledde instuderingar och repetitioner var den i jazzkretsar välkände saxofonisten Håkan Lewin. Han har bland annat spelat i Gugge Hedrenius Big Blues Band och Svenska Radiojazzgruppen.

Det blev för deltagarna en helg fylld med musik och en bekantskap med nya arrangemang under den rutinerade Håkan Lewins ledning. Tidningens utsände kan intyga att det svängde ordentligt när musikerna stämde upp i Sandlersalen på söndagsförmiddagen.

sten engblom

0612-77 17 63

sten.engblom@tidningen.to

Storbandsledare.

Den välkände och rutinerade saxofonisten Håkan Lewin ledde den storbandskurs som anordnades på Hola folkhögskola under helgen.

foto: sten engblom

Blåssektion.

De deltagande musikerna i storbandskursen fick studera in och repetera ett flertal arrangemang för storband.

Litet storband.

Femton musiker från både Västernorrland och Jämtland deltog i kursen på Hola folkhögskola.

Mer läsning

Annons