Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studenter dieselförgiftade – övningen fick avbrytas

/

Fem tältande personer till sjukhus. "Många är trötta och mår dåligt".

Annons

Fem universitetsstudenter fick under natten mot tisdagen föras till Sollefteå sjukhus. Studenterna hade förgiftats och blivit sjuka av avgaser från ett dieselaggregat intill det tält de sov i.

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som tillsammans med Umeå universitets program för Internationell konflikt och krishantering ordnat en övning vid övningsfältet på Högberget, några kilometer utanför Kramfors.

– Klockan var 23.45 när ett par andra elever upptäckte att det luktade starkt av avgaser, säger Ann–Christine Elfendal som är verksamhetschef hos MSB på Sandö.

Därför larmade de jourhavande ledare för övningen som i sin tur också kände hur det luktade avgaser i tältet.

Ann-Christin Elfendal berättar att fem elever i tältet då även blivit sjuka, fått huvudvärk, börjat må illa och kräkas. Därför tillkallades ambulanser som förde fyra av de drabbade till Sollefteå sjukhus medan den femte tog sig dit på egen hand. Samtliga visade sig lyckligtvis ha klarat olyckan utan allvarliga men och fick lämna sjukhuset under natten.

Eftersom utbildningen sker via en universitetsfilial i Sollefteå valde studenterna då att återvända till sina bostäder i Sollefteå och inte fortsätta övningen.

Övriga medverkande under övningen evakuerades också av säkerhetsskäl från de andra tälten av säkerhetsskäl, och istället sov de inomhus i lektionssalarna.

– Vi rapporterade också till Arbetsmiljöverket om vad som hänt och polisen var hit vid tretiden på morgonen för att påbörja en undersökning.

Vad som orsakat att avgaserna letade sig in i tältet vet man ännu och enligt ansvariga var det här första gången ett dieselaggregat spred avgaser på det här sättet.

Det här är fjärde året man genomför samma övning och den bygger bland annat på att studenterna ska lära sig bygga upprätta en flyktingförläggning i någon fiktiv krishärd runt om på jorden. Sedan tränar man flyktingmottagande med hjälp av rollspel och figuranter som simulerar en flyktingström.

Under tisdagen packades utrustningen och tälten ihop och övningen avbröts i lite förväg. Men det var planerat redan i förväg att den skulle pågå i tre dagar.

Från universitetets sida har man valt att rekommendera sina studenter att inte prata med media om händelsen.

– Vi hindrar ingen från att berätta men det är den rekommendation vi har gett eleverna eftersom många är trötta och mår dåligt över händelsen, säger Ann-Sofie Rönnbäck från Umeå universitet.

Från MSB:s sida säger man att alla inblandade agerat professionellt och att man nu ska utreda vad som gick snett och sedan göra vad de kan för att det inte ska upprepas.

Mer läsning

Annons