Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stridsbåt 90 levererades för sista gången

Annons
Stridsbåt 90 levererades för sista gången

Känslor av vemod, stolthet och glädje blandades när Dockstavarvet i går överlämnade det 147:e och sista exemplaret av båttypen Stridsbåt 90 H till den svenska marinen. En 15-årig epok avslutades med leveransen av Stridsbåt 913.

- Kontraktet på prototyperna för båtarna skrevs 1988. Konceptet var tydligen bra då förvånansvärt lite har förändrats genom åren. Genom utveckling av vattenjeten har båten fått högre fart och lägre ljudnivå. Den har också blivit bättre skyddad, sade Dockstavarvets vd K-A Sundin.

Första båten till försvaret levererades 4 oktober 1989. Till detta ska läggas att Dockstavarvet också haft fina exportframgångar med sin produkt.

På grund av de stora beställningarna har Dockstavarvet haft ett samarbete med Gotlandsvarvet i tillverkningen av stridsbåtarna.

- Det här är en unikt lång serieproduktion. Jag tror inte det finns någon motsvarighet i fredstid när det gäller militära båtar, sade K-A Sundin.

Mottagaren av båten, Försvarets Materielverk, representerades av Konteramiral Göran Larsbrink. För den kommande användaren av båten fanns Odd Werin, kommendör vid försvarsmaktens högkvarter, på plats.

- Dockstavarvets koncept är världsledande, annars hade man inte nått sina exportframgångar, sade Göran Larsbrink.

erik åmell

0612-77 17 64

erik.amell@tidningen.to

foto: Stefan Sundkvist

Mer läsning

Annons