Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storsatsning ger Bollstasågen nya torkar

Annons
Storsatsning ger Bollstasågen nya torkar

51 miljoner kronor investeras i Scaninge Timbers sågverk i Bollstabruk. Bland annat ska tio nya virkestorkar stå färdiga i augusti.

- Det här ger oss möjlighet att utveckla verksamheten i Bollsta och därmed bli mer lönsamma, säger sågverkschefen Jerry Larsson.

I november förra året varslades en tredjedel av de anställda vid Scaninges sågverk i Bollsta och Lugnvik om uppsägning.

Totalt varslades 51 av de 154 anställda. Beslutet, som var väntat, var en följd av de lönsamhetsproblem Scaninge haft under en längre tid.

Samtidigt beslutade företaget att minska produktionen i Bollsta med 20 procent, från 370 000 kubikmeter till 310 000 kubikmeter sågade trävaror per år. Även ett beslut om att lägga ner torkverksamheten i Lugnvik fattades.

De beslut som togs i november har som mål att öka lönsamheten. I den strategin ingår att ta fram nya och mer lönsamma produkter och produktprogram. Något som i sin tur fordrar investeringar.

Förra veckan togs beslut om att investera 51 miljoner kronor i Bollstasågen.

- Det här är en fortsättning på det tidigare beslutet om att minska produktionen i Bollsta, säger Jerry Larsson.

Investeringen avser tio nya virkestorkar. En del av den invändiga torkutrustningen kommer att flyttas över från Lugnvik. Med de nya torkarna kommer man kunna tillverka en större andel trävaror som kan specialtorkas enligt kundernas önskemål.

Dessutom investerar man i ny hanteringsutrustning av timmer och biprodukter.

Något som kommer innebära mindre föroreningar i virkesråvara och bränsle. Åtgärden ger mindre slitage och därmed minskar också risken för haverier i barkning och sågverk. Även sågens pannanläggning får ett bättre bränsle. Jerry Larsson berättar att de beslutade åtgärderna ska vara genomförda i augusti. Då upphör också torkningen i Lugnvik.

Där behåller man justeringen av trävaror från Bollstasågen. Tio anställda blir kvar i Lugnvik samtidigt som man går ner från tvåskift till ett skift.

ï När det gäller Lugnvik. Kommer även justeringen att försvinna på sikt?

- Något sådant beslut är inte fattat. Det vi gör är att vi minskar verksamheten i Lugnvik.

Investeringar kommer också att göras hos Scaninge Timbers sågverk i Rundvik och Vilhelmina med 12 respektive 10 miljoner kronor.

Syftet med dessa investeringar är, liksom i Bollsta, att möjliggöra satsningar på nya och mer lönsamma produkter.sten engblom

0612-77 17 63

sten.engblom@tidningen.to

Mer läsning

Annons