Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storsatsning för unga i Ådalen – här blir det ungdomsdico och chans att köra travhäst

Nu ska det satsas på ungdomarna i Kramfors. En serie drogfria disco och vad som kan vara Sveriges största satsning på en travbana för ungdomar är på gång.

Annons

”Ungdomsdag Dannero Arena” kallas häst-projektet som planeras till 6 juli.

– Vi vill erbjuda något för ungdomar som inte har råd att åka utomlands, något helt gratis och roligt, säger Anton Eriksson som är travansvarig på Dannero.

Hit väntas hundratals ungdomar, kanske uppemot 500–600 besökare, från framförallt Sollefteå och Kramfors kommuner. Allt ska vara gratis, inklusive mat. Flera bussar hämtar och skjutsar ungdomar från både Sollefteå och Kramfors, inklusive Långsele och Höga kusten.

Nils-Olof Ericsson och Anton Eriksson utlovar flera satsningar för ungdomar framöver.

– Vi ordnar med olika stationer och räknar med att dela in ungdomarna i 15 grupper som sedan får cirkulera runt till olika upplevelser med anknytning till hästar.

Ungdomarna, framförallt i ålder 13–20 år, får testa allt från att köra hästar själva till att titta på travlopp och olika raser. Det blir mini-zoo och räddningstjänsten finns på plats med ambulans och olika fordon.

Hästar i alla tänkbara aspekter blir det för ungdomarna som kommer till Dannero.

– Kommer det 500 besökare och 5 bestämmer sig för att satsa på hästsport är vi nöjda.

En rad olika organisationer ligger bakom projekten, däribland Dannero, Bollsta Folkets hus, polisen, IOGT-NTO och kommunen.

Ungefär samma intressenter står också bakom nysatsningen på drogfria ungdomsdiscon som kommit igång.

– Vi har redan tjuvstartat lite med ungdomsdiscon, säger Folkets hus ordförande Nils-Olof Ericsson.

Nu ska det satsas på drogfria ungdomsdiscon i Bollstabruk.

– Ibland har det funnits en del klagomål på att drogfria discon inte varit drogfria. Men vi kommer att ha stenhård koll så inga föräldrar behöver oroa sig. Det är bara här det ordnas drogfria discon för unga nu.

Det innebär bland annat att alla besökare måste blåsa innan de släpps in och om man lämnar ett instängslat område utanför entrén medför det ”omedelbar hemgång", man inte får komma tillbaka.

– Ingen ska kunna gå till bilen dricka för att komma tillbaka. Det här ska vara discon där alla har trevligt och alla kan känna sig trygga.

Satsningen påminner om de ungdomsdiscon som tidigare ibland ordnades på Gladan, påpekar Nils-Olof Ericsson. Och man ordnar med bussar från olika håll i kommunen.

– Nästa gång vi anordnar drogfritt ungdomsdisco blir till hösten. Det vi hade nu fungerade väldigt bra.

Mer läsning

Annons