Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stororder till Docksta

/

Dockstavarvet har fått en efterlängtad stororder värd 29 miljoner kronor.

Det handlar om 60 gruppbåtar som ska byggas om och moderniseras för Försvarsmakten.

– Det är positivt och jag hoppas det betyder att vi inte behöver en ny omgång varsel, säger vd Torbjörn Larsson

Annons

De varsel som redan nu gäller kommer däremot inte att kunna tas tillbaka på grund av den här ordern.

– Om 20 personer jobbar med produktion motsvarar det här arbete för ungefär 8 personer. Det är positivt men vi behöver mer jobb också.

Ordern kommer att ge sysselsättning till i början av 2015.

Enligt beställningen är syftet att gruppbåtarna ska kunna fortsätta att användas fram till 2025. För att klara det ska bland annat jetmotorerna bytas ut och båtarna ska moderniseras med ny radioutrustning.

– Det handlar om öppna, åtta meter långa båtar för tio personer, som används av försvarets amfibiebataljon.

Som Tidningen Ångermanland berättade om tidigare i sommar hade Dockstavarvet då hamnat i en akut orderbrist. Det innebar att 18 av 48 anställda måste sägas upp, 16 anställda varslades och två valde att gå i förtidspension

Orsaken till krisen var att man haft flera anbud som blivit liggande efterson beställarna avvaktat med att ta beslut.

Efter en juridisk konflikt med en konkurrent gick också varvet miste om en order man trodde sig ha fått av Sjöfartverket.

På samma sätt menar man sig ha lagt ner ett par hundra tusen kronor på att ta fram uppgifter för en order om ett sjömätningsfartyg till samma verk, som sedan drogs tillbaka.

Under senare år har varvet blivit allt mer exportinriktat och har levererat patrullbåtar, lotsbåtar och kustbevakningsbåtar till framför allt Malaysia och Mexico.

Där har man också ett par stora anbudsförfaranden igång.

– Der handlar om att leverera material för licensbyggda båtar i Mexico och nya stridsbåtar till Malaysia. Det är betydligt större order än den vi nu fick nu. Men av olika skäl, politik och presidentbyte bland annat, drar det ut på tiden. Det är inte så att någon annan fått dessa order utan bara att beslutet inte tagits.

Förhoppningen är fortfarande att ta hem dessa beställningar innan årsskiftet. Då kan också en större personalstyrka behövas igen.

Det här är första gången sedan 1930-talet varvet haft så dåligt med order.

Mer läsning

Annons