Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stororder till Docksta

/

En ny stororder från norska marinen till Dockstavarvet säkrar jobben fram till semestern 2015.

Och inte nog med det. Samtliga anställda som sades upp i höstas får tillbaka sina jobb.

– Vissa veckor är bättre än andra, myser vd Torbjörn Larsson.

Annons

Med det syftar han på en annan nyhet vi nyligen berättade om, beställningen av ett sjömätningsfartyg för Sjöfartsverket.

Ordern man nu fått är värd 100 miljoner. Varvet ska bygga två "Search, rescue and service vessels", inklusive en option på ett tredje fartyg. Dessutom ingår framtida leveranser av reservdelar samt underhåll.

– Det handlar om en ny och utvecklad typ av våra patrullbåtar, som ska användas av den norska marinen till bland annat miljöbesiktningar, vid terroristhot eller när man ska ta emot fregatter och stora kryssningsfartyg.

Båtarna blir 20 meter långa och byggs helt i aluminium.

Även om det är en utveckling av varvets patrullbåtar blir det mycket stora skillnader. Den nya båten, som går under namnet IC 20, blir betydligt större och tyngre än den tidigare IC 16.

– Fartyget ska väga 36 ton mot den tidigare patrullbåtens 22 ton.

De nya båtarna utrustas med jetvattendrift med två så kallade MTU huvudmaskiner på 1 200 kilowatt.

Enligt Torbjörn Larsson har norska försvarets logistikorganisation ställt mycket höga krav när det gäller sådant som sjöegenskaper, komfort och lastförmåga.

Att Dockstavarvet fick ordern tror man mycket hänger samman med man tidigare leverat 20 Stridsbåt 90 till Norge och att många länder köpt patrullbåtar från Docksta.

Dockstavarvet påpekar även att ordern kommer att gynna flera av varvets underleverantörer. Dessutom måste man alltså återanställda efter den tillfälliga bristen på order tidigare i höst. Det var då varvet tvingades säga upp personal för första gången sedan 1930-talet.

Nu har samtliga anställda som varslades, de första gick vi slutet av augusti, erbjudits att komma tillbaka.

– Av de 16 som erbjudits återanställning har 13 tackat ja. Tills vidare kommer vi att klara oss med den bemanningen.

Förhoppningar finns dessutom om att även kunna nyanställa och utöka. Detta om flera stora order på patrullbåtar man har liggande går igenom, bland annat i Mexico och Panama går igenom.

– Vi har förhoppningar om att det ska hända något positivt där efter årsskiftet, säger Torbjörn Larsson.

Mer läsning

Annons