Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statligt stöd till fyra företag

/
  • Nylands Trä får en miljon kronor till investeringar från länsstyrelsen.

Nylands Trä får en miljon till investeringar.

Annons

Fyra företag i Ådalen ska få statliga bidrag. Det har länsstyrelsen nu beslutat. Mest pengar går till Nylands Trä som får en miljon kronor till investeringar.

– Det känns jättekul, säger vd Mattias Norlén.

1989 startades Nylands Trä- och tryckimpregnering AB. De tog över arbetet som Suecia tidigare bedrivit i Nyland i form av impregnering och försäljning av virke. 2006 lämnade Ulf Norlén över företaget till sönerna Mattias och Magnus, då verksamheten hade vuxit sig allt större och bredare. Tillsammans bildade bröderna det nya företaget Nylands Trä AB. Då hade man bland annat startat med byggvaruhandel och försäljning av värmepumpar.

Sedan dess har företaget fortsatt att växa. Vid 2009 hade verksamheten utökats ytterligare, med försäljning av jakt- och fiskeutrustning och gått från 2 till 15 anställda. Från 2004 till 2009 tredubblades omsättningen, en ökning som fortfarande växer.

– Vi har ju haft en otrolig utveckling. Vi ökar i både omsättning och antal anställda, vilket vi har gjort varje år. Just nu är vi 20 anställda totalt och omsätter över 40 miljoner kronor. Så det har fortsatt att öka i samma takt hela tiden, berättar Mattias Norlén.

För att få tillgång till bidraget ansökte Nylands Trä om investeringsstöd. På så sätt ville man kunna göra nya satsningar på hyvleriet. Det är också detta som pengarna nu kommer att användas till, att finansiera nuvarande och kommande investeringar.

– Vi har byggt en ny kaplinje för kapning av dörrkarmar för den engelska marknaden. Den är i princip färdigbyggd, så den har vi börjat producera på nu över jul. Sen ska vi även göra lite fler investeringar på hyvleriet för att öka produktionen. Men en del av stödet är bara för kaplinjen, då det är en helt ny produkt.

Alla pengar kommer dock inte direkt, utan betalas ut efter olika modeller.

– Det funkar ju så att när man redovisat alla kostnader så får man se vilka av dessa som är godkända för stödet. Sen får man 25 procent av de godkända kostnaderna i investeringsstöd.

Förutom Nylands Trä kan även Docksta Bageri, MoreC Sweden och Bluecom förvänta sig pengar.

Så mycket får resterande företag

MoreC,Junsele434 000 kronor

Bluecom,Kramfors300 000 kronor

Docksta Bageri,Docksta135 000 kronor

Mer läsning

Annons