Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stämningsfull vintergudstjänst

/

Det hölls en annorlunda gudstjänst i Ytterlännäs Gamla kyrka på söndag kväll.
Fackeltåg, enbart levande ljus, och medeltidsmusik.

Annons

– Vi är i slutet av den mörka perioden och början av den ljusa, mitt emellan vintersolståndet och vårdagjämningen, och vintergudstjänsten är ett sätt att välkomna ljuset och fira att det vänder nu, säger Karin Skoglund, samordnare inom Svenska kyrkan.

Långkalsonger hade anbefallts i annonseringen för gudstjänsten, men det var inte så kallt. Däremot var det mörkt och stämningsfullt.

Kvällen började med att det bjöds på varm choklad, och ett tillfälle till socialt umgänge. Sedan gick man i fackeltåg genom snön upp till kyrkan. Därinne fick besökarna nöja sig med levande ljus som enda belysning. Det skapade en mycket speciell atmosfär, även om sikten var kraftigt begränsad.

Det var också mycket speciellt med den sjungande församlingens ångande andedräkt, som låg som ett moln över Gamla Ytterlännäs.

Ytterlännäs musikanter, med Karin Skoglund, Ignatia Folcker och Anders Bohlin, sjöng tillsammans med prästen Sven Palmquist medeltida ballader, en del på latin, vilket gav den rätta tidstypiska känslan.

Till ackompanjemang använde man moderna instrument, som oktavmandolin, cittra och blockflöjt, som inte desto mindre bidrog till den medeltida stämningen.

Också delar av den korta gudstjänsten hölls på latin.

Kyrkan är ju från 1200-talet, och den påpälsade publiken kände säkerligen historiens vingslag medan de trängdes i bänkarna.

– Vi vill också uppmärksamma Gamla Ytterlännäs som en sevärd plats, och ett vittnesbörd om att vår historia i Ådalen är äldre och mer anrik än många tror, säger Karin Skoglund.

Mer läsning

Annons