Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparförslagen försämrar skolan

/
  • Peter Levin vill göra en översiktsbil av hela BKU-verksamheten för att kunna jämför med andra kommuner, det är första gången det görs utifrån vad han känner till.

Att pengarna minskar till skola och kultur varje år är inte nytt. Men förslagen som BKU-förvaltningen ger till nämnden kommer att försämra verksamheten drastiskt, skriver förvaltningschefen Peter Levin.

Annons

Barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen har ett underskott med 9,7 miljoner kronor för i år och nästa år minskar budgeten med 10 miljoner kronor.

– Det betyder att vi i princip behöver minska den totala kostnaden med 20 miljoner kronor till nästa år, säger förvaltningschefen Peter Levin.

Orsaken till att cirka 10 miljoner dras in på budgeten till BKU varje år är att befolkningen minskar, men skillnaden idag är att barnkullarna inte gör det i lika hög takt, menar Peter Levin. En sammanställning av hela verksamheten är på gång för att kunna jämföra ekonomin med andra kommuner.

– Men vi kan inte dra in på personalen i en redan slimmad organisation. Skulle vi ta bort en tjänst så behöver någon annan utföra den uppgiften, säger han.

Är verksamheten underbudgeterat?

– Det är inte någon lätt fråga. Utifrån den här budgeten kommer alla att lösa sina uppgifter, men det finns inte utrymme för något extra, säger Peter Levin.

Budgeten för 2014 ligger på cirka 375 miljoner men efter att pengarna är fördelade enligt nyckeltal ligger kostnaderna ungefär 8 miljoner utanför ramen. För att krympa utgifterna föreslås ett antal åtgärder till BKU-nämnden, bland annat kan vikarier, skolhälsovård och SYV-konsulent (Studie- och yrkesvals vägledning) ses över.

Under 2013 gick grundskoleverksamheten back med fyra miljoner på grund av bemanning utöver ordinarie personal och inom högstadiet var det flera elever med särskilt stöd som gjorde att pengarna inte räckte till.

Peter Levin har fått i uppdrag av nämnden att se över de icke-pedagoger som finns inom förvaltningen.

– Det är allt i från skolassistenter till personal inom ledningen, men det är inte lätt att minska på de posterna heller.

Snarare skulle det behövas en översyn av ledningsorganisationen så småningom för att skolledarna ska ha en rimlig arbetssituation, menar han. I dag har rektorerna i Kramfors som ort större enheter med mycket personaljämfört med de mindre skolorna utanför orten. I slutänden ska rektorerna varken ha för stora eller små enheter under sig.

– Det beror även på att skolorna i Kramfors har fler elever än de i kommunens ytterområden, men det är inte något som vi kan förändra.

I nuläget kommer det inte att göras en större omorganisation men på sikt kan det bli ett problem om verksamheten fortsätter som den gör i dag, menar Peter Levin.

Mer läsning

Annons