Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spännande dag i naturen när Världsarvsleden fick alldeles egen dag: "Bra att området uppmärksammas"

Natur med härliga vandringsleder, långsträckta stränder och mysig skog. Världsarvsleden i Nordingrå är ett av Höga Kustens guldkorn som under söndagen fick en egen välförtjänt dag.

Annons

Pratar man vandring i Västernorrland tänker nog dom flesta på Skuleskogens naturreservat vilket leder till att många andra guldkorn kan bli bortglömda.

Under söndagen var det dags att uppmärksamma Världsarvsleden. Med sina 10 mil vandringsleder i Nordingrå socken är det ett guldkorn i Höga Kusten som förtjänar en egen dag och en blivande tradition. Världsarvsledens dag.

Första årgången av Världsarvledens dag i Nordingrå. De glada motionärerna Axel och Ingela Westin tillsammans med hunden Ossy var på plats.

– Vi tänkte att kan man ha en kanelbullens dag kan man ha en Världsarvsledens dag också, berättar Anna Greta Tjäder från föreningen Världsarvsledens Vänner.

Anna Renström och Anna GretaTjäder från Världsarvsledens vänner är glada att Världsarvsleden fått en egen dag.

Föreningen är ett sällskap som ideelt jobbar för att hålla vandringsleden i gott skick och nu har man bestämt sig för att det är dags att uppmärksamma området ytterligare.

– Det känns kanon att det blivit av. Vem vill inte visa upp det här?

– Det här är första dagen, det kommer bli en tradition med olika stationer efter leden.

Vid lunchtid hade ett 50-tal personer vandrat förbi vindskyddet vid Hägget, en vandring på drygt två kilometer, för att få sig lite grillad korv och festis som Världsarvsledens Vänner bjöd på under dagen.

I vindskyddet vid Hägget bjöds det på grillad korv och festis.

Vid vindskyddet gick det bland annat att hitta Sara Öhlén och Madeleine Gerdin tillsammans med vad som kan vara dagens yngsta respektive äldsta deltagare, Christian Gerdin och John Karlsson.

Sara Öhlén och Madeleine Gerdin var på plats för att njuta av naturen med sexåriga  Christian Gerdin och John Karlsson på 88 år.

–Det är bra att området uppmärksammas. Bra att lederna går att utnyttja på vintern också, säger Madeleine Gerdin.

– Det är fantastiskt att det går att ta rullstol hit också, säger Sara Öhlén.

Ann-Cathrin, Stefan och Anton Granbäck tillsammans med Anita Könberg provade på en bit av de 10 mil vandringsled som Världsarvsleden bjuder på.

Förutom härlig natur och korvgrillning bjöd dagen på en klurig tipsrunda för hela familjen, fågelskådning, tips om hur man gör upp eld och det gick att lära sig allt om områdets klapperstensfält.

Mer läsning