Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart klart för Nordviksdjurvårdsutbildning

Annons
Snart klart för Nordviks

djurvårdsutbildning

Nu är arbetet att bygga om svinstallet på Nordvik till lokaler för profileringen mot utbildning i djurvård i full gång. Djurvård är nytt på Nordvik och en utbildning där eleverna kan få lära sig skötsel av alla slags djur från spindlar till elefanter.

Djurvård är en av de sju profiler eller inriktningar som finns på naturbruksprogrammet på Nordviksskolan och Skedomsskolan i Sollefteå. Djurvård flyttas inför höstterminen från gamla djursjukhuset på Övergård i Sollefteå till Nordvik.

- Detta av flera orsaker. För att koncentrera eleverna och minska kostnaderna, för att få ett närmare samarbete med utbildningarna i häst och jordbruk samt för att få ändamålsenliga lokaler, säger Anders Eriksson, utbildningsledare för skolans ungdomsutbildningar.

I den obligatoriska delen av profileringen djurvård ingår kurser om bland annat gnagare, reptiler, akvariefiskar, katt och hund. Dessutom får eleverna lära sig grunderna för hur en djurpark är uppbyggd.

I de valbara kurserna finns sedan en hel del intressant för djurintresserade att välja mellan. Exempelvis hundskötsel, hundsport eller djurhållning i park.

- I utbildningen ingår 15 veckors APU, arbetsplatsförlagd utbildning, som kan genomföras på exempelvis djurparker, zooaffärer eller hundkennlar, berättar Jerry Norlin, lärare på djurvård.

Det mesta är möjligt under APU:n, till och med att få praktisera vid utländska djurparker.

- Men det är mycket upp till eleverna att själva ta kontakter. Ska man vara på en djurpark måste detta bokas ett år i förväg och då hjälper lärarna till, säger Gunnel Nyberg, studievägledare och informatör.

I torsdags påbörjades den omfattande ombyggnaden av Nordviks svinstall. Ett projekt på sju miljoner kronor som ska vara avslutat till höstens skolstart. Redan i vintras efter att svinstallet tömts på grisar började man riva ut inredning och bila bort betong för att få bort all lukt.

Halva delen av den 800 kvadratmeter stora lokalen blir en djurdel. Där ska finnas fåglar, råttor, marsvin, ormar, sköldpaddor men även plats för vissa djurparksdjur. Ett utökat samarbete med Junsele djurpark ska inledas varför vissa fåglar och tvättbjörnar kan vara djur som får sin vinterbostad på Nordvik. Tigrar och björnar lämnas dock i Junsele.

Det byggs också en karantänavdelning, ett förökningsrum samt ett behandlingsrum.

Den andra delen av det gamla svinstallet ska inrymma lektionssal, infotek med datorer och referenslitteratur samt sju grupprum med plats för upp till nio elever i varje.

erik åmell

0612-77 17 64

erik.amell@tidningen.to

Bygger för djurvård

Nordviksskolans Anders Eriksson, Gunnel Nyberg och Jerry Norlin studerar en del av ombyggnaden för djurvårdsutbildningen som ska starta till hösten. Det gamla svinstallet görs om för att ta emot eleverna vid profileringen mot djurvård inom naturbruksgymnasiet.

Ny funktion.

Jerry Norlin inspekterar det tidigare utrymmet för slaktsvin som i fortsättningen blir hem för gnagare, fåglar och djurparksdjur.

Mer läsning

Annons