Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slitna skolor lappas och lagas

/

Strålande solsken kan inte dölja flagnande färg, spruckna trappor och lutande väggar på Högakustenskolan i Herrskog. Albin Westin är elevskyddsombud och tycker inte att miljön är trivsam.

Annons

Mellan 2014 och 2016 ska Arbetsmiljöverket åka runt till alla kommuner med minst fem skolor och inspektera både den fysiska och psykiska skolmiljön.

Albin Westin som går i åttan på Högakustenskolan och läraren Lars-Åke Damber, huvudskyddsombud i kommunen, har en hel del att säga om miljön redan innan inspektionen kommer.

– Jag har varit elevskyddsombud i två år och det är inte så fräscht här på skolan. Mest är det utomhus som det ser illa ut, men även utanför toaletterna nära matsalen brukar det lukta dåligt, säger Albin Westin.

Duscharna i simhallen har svarta mögelränder längs kaklet och det luktar mögel i korridoren, tycker han.

Ett större moped- och cykelskjul med betongväggar håller på att rasa ihop och har fått bräder fastspikade framför ingången. Ena betongväggen håller på att ge vika.

Ute på skolgården spricker asfalten upp och färgen på byggnaderna flagnar. På en vägg finns det klotter som rapporterades för fyra år sedan men fortfarande inte tagits bort.

– Jag har inte så mycket emot klotter men det är synd om saker bara får vara utan att det förbättras, säger Albin Westin.

Skolan är ständigt underbudgeterad, menar Lars-Åke Damber som är lärare i matte och NO. Den inre miljön på skolan har blivit bättre, däremot inte den yttre. En smutsig miljö med klotter gör att eleverna inte bryr sig om att försöka hålla det fint, tror han.

– Om byggnaderna bara står stilla så blir det sunkigt till slut, säger han.

Som skyddsombud och lärare i 25 år har Lars-Åke Damber sett en del. Men något som han reagerar starkt emot är att förskolan Renen i Herrskog inte har ett staket på baksidan av huset, där finns en bäck och skulle ett av de mindre barnen ta sig dit kan en riktig olycka hända.

Sist det hände något större på Högakustenskolan var när ventilationssystemet gjordes om, men då var det efter hot om vite från Arbetsmiljöverket, berättar Lars-Åke Damber.

Mer läsning

Annons