Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skuleberget en given turistmagnet: "Det är helt galet i år"

I Ångermanland finns många platser att besöka och några av dem drar extra många turister till sig. Allehanda.se har besökt några av dem i serien "Turistmagneterna". Denna gång handlar det om Skulebergets tre olika möjligheter att nå toppen.

Annons

Att klättra upp för Skuleberget har blivit mer och mer populärt. Ägarna till klätterföretaget Via Ferrata, tror att 2016 kan bli det bästa året någonsin besökarmässigt.

– Det är helt galet i år. Helt hysteriskt, säger ägaren Tero Libell.

– Förr satt vi ute hela dagarna och drack kaffe och tog det lugnt, berättar Latte Eklund som har varit med sedan 2007, ett år efter att Libell tog över företaget som då hette Skule Klätterstigar.

Latte Eklund och Tero Libell har 230 kompletta klättringsutrustningar. Trots det räcker de nästan inte till.

Tero Libell, som upptäckte Höga kusten via sin fru, sålde år 2003 allt han ägde för att med sin fru åka till Kina via den Transsibiriska järnvägen. På grund av ett virus i Kina kom de inte i väg på ett halvår och under väntetiden bosatte de sig i Höga kusten.

– Vi tänkte vänta ut viruset, men kom aldrig i väg. Istället tänkte jag att "klättringen ska jag ta över", och det gjorde jag också, berättar Libell.

Nu jobbar Tero Libell och kollegan Latte Eklund sju dagar i veckan, mellan nio på morgonen och tio på kvällen, från första maj till efter höstlovsveckan.

– Men efter det är vi hellediga. Oändligt ledigt. Det är då man kan tänka tillbaka och njuta, det går inte nu, säger Tero Libell.

Han berättar att det under tidigare år har kommit 200 personer för att klättra den första soliga dagen efter långtidsregn. När allehanda.se träffar dem har det kommit 200 personer tre dagar i rad, utan hjälp av regnet. Och trenden verkar fortsätta. När Via Ferrata slår upp dörrarna klockan tio står redan ett tjugotal personer och väntar på att ta sig upp för en av de fyra lederna. Några av besökarna är Paulin Edblad och hennes tre kompisar från Örnsköldsvik. De ska klättra för första gången.

– Alla är höjdrädda men vi är inte så nervösa än. Men det sög till lite i magen när vi kom in på parkeringen och såg berget, säger Paulin Edblad.

Kompisgänget från Örnsköldsvik ska ta sig an berget genom att klättra. Från vänster Lisa Lindberg, Jessica Bårman, Paulin Edblad och Linda Vestin.

Tero Libell berättar att det inte har skett några olyckor under hans tio år, men att klättrare då och då drabbas av rejäl höjdskräck. Då får Libell eller Eklund själva klättra upp och hjälpa till.

– Vissa grips av total panik och då kommer de varken framåt eller bakåt. Det går inte att förebereda sig för hur det är att vara så högt uppe. Det är där det stora jobbet ligger, att se till att klättrarna inte tar sig an en för svår led, det stoppar upp för alla, förklarar Libell.

Men det finns alternativ för den höjdrädde eller allmänt icke-klätteringsintresserade. Nada Khwaiter och Maha Alhaddad har sin släkt från flera olika delar av världen på besök. Tillsammans ska de gå upp för Skuleberget efter att noga ha smort in sig med myggmedel. Mohamoud Alhaddad är från Dubai och tycker att Höga kusten är väldigt vackert.

– Landskapet är otroligt. Vi ser verkligen fram emot att utforska mer av denna del av världen, säger han innan sällskapet beger sig upp mot toppen.

En del av släkten samlade för att gå upp för Skuleberget. Från vänster Maha Alhaddad, Sundsvall, Sophia Al-Hadad, Brasilien, Mohamoud Alhaddad, Dubai, Nada Khwaiter, Sundsvall och Basma Brakat, Saudiarabien.

För de som inte vill bestiga berget för egen maskin, finns den populära linbanan att tillgå. Mattias Nordlöf, som driver linbanan året om, berättar att det brukar åka upp 300-400 personer med den varje dag. Ibland ännu fler.

– I juli är det ett ständigt pågående flöde av människor som åker linbanan, säger Mattias Nordlöf.

Mattias Nordlöf, som driver linbanan, hjälper två av de hundratals som varje dag tar sig upp för Skuleberget med hjälp av linbanan.

Väl uppe på toppen anländer fler och fler som tagit sig an berget på olika sätt. Amelia Fransson har tillsammans med sin mamma och hund gått upp för berget. De kommer från Småland och Höga Kusten är ett av målen på familjens Sverigeresa. På gångstigen upp för Skuleberget var grottan en välkommet stopp.

– Det var väldigt skönt, när man hade gått väldigt långt, för den var väldigt svalkande säger Amelia Fransson.

Smålänningarna Amelia Fransson och hennes mamma Lotte Fransson har  gått upp för Skuleberget med sin hund. Nu väntar det på andra hälften av familjen, som har klättrat upp.

Klättrarna Sandra Sjölander och Sofia Almgren Fångsjö från Härnösand erkände att det nog hade varit bra att följa rekomendationerna om att ta med sig vatten att svalka sig med, på vägen upp för berget. Sandra Sjölander hade klättrat förut men för Sofia Almgren Fångsjö var det första gången och hon sammanfattar upplevelsen av den röda klättringsleden.

–Det var ingenting för den höjdrädde. Men klättringen bjöd på schysst utsikt och adrenalin.

Sandra Sjölander och Sofia Almgren Fångsjö har klättrat upp för Skuleberget. Vamt men roligt tyckte de om vägen upp.

Mer läsning