Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skola fick nej till hbt-certifiering

Inga pengar till certifiering från Barn-, Kultur- och Utbildningsnämnden. Jon Björkman (V) som står bakom motionen var tvungen att avslå den.

Annons

BKU-nämndens arbetsutskott tog ett beslut att avslå motionen om hbt-certifiering av Ådalsskolan. Jon Björkman som sitter i nämnden, hoppas att det finns en chans till annan finansiering när ärendet går vidare till kommunfullmäktige.

– Det är så klart tråkigt att avslå sin egen motion, men ekonomin håller inte för en certifiering, säger Jon Björkman.

Det var i juni som motionen om en hbt-certifiering lämnades in av Vänsterpartiet.

– Det kostar runt 100 000 kronor att certifiera 25 personer i personalen, det finns andra sätt att jobba med de frågorna, säger Peter Levin, förvaltningschef.

Skolan gör redan det genom sin likabehandlingsplan som innehåller flera diskrimineringsfrågor, menar han.

– Det är en klart viktig fråga och vi ser gärna ett fördjupat samarbete med RFSL, men en certifiering ser jag inte som nödvändig.

Det finns ett fåtal skolor med hbt-certifiering i Sverige och Jon Björkman såg chansen att visa att Kramfors ligger i framkant.

– På Ådalsskolan går det fyrahundra elever och enligt statistiken identifierar sig sju till åtta procent som homo-, bi- eller transperson på en arbetsplats eller skola.

Över hundra stycken verksamheter i Sverige är hbt-certifierade av RFSL. De flesta är vårdcentraler och ungdomsmottagningar, men också förskolor och fritidsgårdar. Utöver det så det finns flera verksamheter som jobbar med hbt-frågor och utbildning utan RFSL:s certifiering.

Mer läsning

Annons