Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska sitta i juryn bland stjärnkockar

/

Sofia Olsson sitter i juryn till Årets kock i dag. "Hoppas att jag inte äter mig proppmätt".

Annons

I dag fredag tävlar åtta kockar om en plats till finalen till Årets Kock 2014. Sofia Olsson som driver jordbruk och restaurang i Sidensjö ser fram emot att sitta i juryn.

Lantbrukaren Sofia Olsson är inte nervös utan ser fram emot att både lära sig och framför allt njuta av tävlingen.

– Men jag hoppas att jag inte äter mig proppmätt, säger hon och skrattar.

Hon driver en gård med köttdjur, har restaurang och berättar sagor som hon skriver själv. Drömmen har alltid varit att bli bonde, men det är svårt att försörja sig som sådan på heltid.

För sex veckor sedan fick hon förfrågan om att vara med i juryn för tävlingen Sista chansen till Årets Kock i Kramfors. Sofia Olsson blev överraskad och glad.

– Det är först nu jag har förstått hur stort det är och läst vilka de andra namnen i juryn är, speciellt Stefano Catenacci som driver Operakällaren i Stockholm.

Det Sofia Olsson kan bidra med är sin erfarenhet som lantbrukare tror hon.

– Annars är jag inte ett proffs som de, jag tar lite salt här och lite socker där, när jag lagar mat.

Det är första gången som hon ska sitta med i en matjury och hon har hört hur man ska smaka av maten, inte äta, utan smaka.

– Jag tror att man ska vara i nuet och se smakprovningen som ett jobb, inte att äta upp maten.

Som tur är tycker Sofia Olsson om det mesta. Får hon själv välja bland råvaror så är det äkta varor som smör, grädde, rödbetor, rödlök, nöt- och viltkött samt potatis i alla dess former. Nyproducerat och svenskt är även en självklarhet för henne som är uppvuxen på gården hon bor på.

Till läsarna bjuder hon på ett recept med örtbakad älgstek och en enbärssås av Inger Wallin från Kramfors.

– Jag tycker om recepten för att det är höstigt och känns naturligt med älg.

Sofia Olsson lagar nästan alltid mat med kött och hon har några tips för bra tillagning. Använd alltid en köttermometer, låt köttet vila och bli rumstempererat och skär bort delar som du tror blir sega, som senor. För henne är nyckelordet planering.

Under vintern kan slutna grupper boka middagar på hennes restaurang och de bjuds ner i potatiskällaren där hon berättar en saga.

– Att sitta med i juryn på Årets Kock är en händelse som definitivt kommer att ge mig inspiration till mina sagor, säger Sofia Olsson.

Mer läsning

Annons