Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukskrivna fickingen lönehöjning

Annons
Sjukskrivna fick

ingen lönehöjning

Två tjänstlediga och tre långtidssjukskrivna SKTF-medlemmar i Kramfors kommun blev utan löneökning i det senaste avtalet.

- Rent bedrövligt. Vi hävdade alla argument men förgäves, säger Margareta Fällström, SKTF-ordförande i Kramfors.

I det centrala avtalet mellan Svenska Kommunaltjänstemannanförbundet och arbetsgivarparten gick SKTF med på att ta bort individgarantin för kommunal- och landstingsanställda. I Kramfors innebar detta en tvist mellan arbetsgivaren kommunen och SKTF-avdelningen i synen på långtidssjukskrivna och de som är tjänstlediga för studier.

Till slut segrade arbetsgivarens linje. Två tjänstlediga och fem långtidssjukskrivna fick inte en krona i löneförhöjning.

- Detta är helt och hållet arbetsgivaren som vill ha det så här. För oss är det en viktigt principfråga, vi kräver inte någon stor höjning av lönen, bara en viss grundhöjning, säger Margareta Fällström.

Hon påpekar dessutom att de sjukskrivna inte kostar något under den tid de är sjukskrina. För några av de sjukskrivna som kanske inte kommer tillbaka till jobbet utan går i pension påverkas även storleken på deras framtida pensioner.

- För övriga kommer vi att få förhandla igen, men det är ju inte säkert vad den förhandlingen leder till.

Margareta Fällström menar att arbetsgivaren i lönesättningen bara tagit hänsyn till de individuella prestationerna.

- Men det är en etablerad tanke att till 60 procent sätta lönen efter den tjänst man har och till 40 procent efter hur man utfört arbetet.

Kommunal har drivit samma stridsfråga men med större framgång. Något som Margareta Fällström anser kommer att bli ett tungt argument för SKTF när det under våren på nytt blir aktuellt med löneförhandlingar.

Kramfors kommuns personalchef Gun-Britt Hägglund-Strandh förklarar att kommunens policy sedan flera år är att de som inte jobbat mellan två löneförhandlingar inte heller får lönepåslag.

- Det finns inte heller något i kollektivavtalet om att man ska vikta på så sätt att alla är garanterade en höjning.

Nu diskuteras emellertid en förändring av denna kommunpolicy inför vårens löneförhandlingar. Detta eftersom föräldralediga kommunanställda drabbats.

- Det är inte bra om föräldralediga straffas när vi säger att vi ska bli fler i kommunen, säger Gun-Britt Hägglund-Strandh.

Erik Åmell

Mer läsning

Annons