Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjöliden på att utrymmas

Annons
Sjöliden på att utrymmas

Det är deppigt på Sjöliden i Docksta. Utflyttningen från det av kommunen nedlagda äldreboendet har påbörjats. Och personalens arbete med att starta ett kooperativ för att driva verksamheten vidare går trögt.

- Vi jobbar alla heltid och då är det svårt att hinna med att organisera något annat, säger, säger Berit Kempe.

Nyligen började de inneboende flytta ut. Av 20 platser är bra 14 kvar. Hälften av dessa är dessutom så kallade "avlastningsplatser", boende som är där tillfälligt.

Att Sjöliden håller på att utrymmas märker både personal och boende. Det påverkar stämningen negativt.

- Jag skulle tro att alla är borta inom ett halvår, säger Berit Östman.

Demensavdelningen på Sjöliden kommer att bli kvar ytterligare en tid.

Ute i samhället tycks en vanlig tanke vara att arbetet med personalkooperativet kommit långt och att det nästan är klart. Så är det inte. Än återstår mycket arbete och det har varit svårt att komma igång.

Ambitionen att starta ett personalkooperativ finns fortfarande kvar. Så gott som alla anställa är intresserade. Men det är många pusselbitar som måste falla på plats och den avgörande biten är fortfarande att få Kramfors kommun att köpa vårdplatser.

- Hittills har vi bara fått höra är att det inte finns något behov i dagsläget, berättar Berit Kempe.

Vid en träff med socialnämndens ordförande Gunilla Nilsson (s) och äldreomsorgschefen Ingrid Bergström fick den arbetsgrupp som arbetar med kooperativet rådet att vända sig till grannkommunerna.

- Varför ska vi locka hit folk från till exempel Nätra när det finns folk i Vibyggerå som vill bo här. Vi vet att det finns en kö på 20 personer, säger Dagmar Viklund.

Planerna för fastigheten är att bygga om den traditionella äldreboendedelen från nuvarande 20 rum till 11 toppmoderna rum. Rune Nordin från den nya fastighetsägaren Docksta BTK är fortfarande optimistisk.

- Om vi inte kan få kommunen att köpa alla 11 platser så kanske de kan köpa 5-6 platser och sedan får vi vända oss till grannkommunerna, säger han.

Docksta BTK:s ombyggnadsplaner går vidare. Kostnaden är beräknad till cirka 3 miljoner kronor.

- Vi jobbar just nu med att få fram pengarna. Vi måste försöka hitta någon fond eller liknande. Det går inte att lägga räntor ovanpå hyran för kooperativet eftersom de sedan måste ut och konkurrera med priserna, förklarar han.

Den 6 september ska företrädare för arbetsgruppen i Docksta träffa Inger Bergström och Gunilla Nilsson för ytterligare diskussioner.

jörgen sundin

0612-77176

jorgen.sundin@tidningen.to

Mer läsning

Annons