Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandömässan fårviktig roll i tv-serie

Annons
Sandömässan får

viktig roll i tv-serie

Skådespelerskan Solveig Ternström ska spela in en tv-film där legendariska Sandömässan får en framträdande roll. Lundeprofilen Kåge Wästerlund efterlyser nu fotografier och tidningsartiklar från Sandömässans tid. Material som kan bli värdefullt vid filminspelningen.

Från tidigt 1950-tal till 1970 anordnade Kåge Wästerlunds pappa Sven-Erik Wästerlund "Stora mässan Sandöbron", ofta förkortat till Sandömässan, i Lunde.

Ett stort nöjesarrangemang med bland annat tivoli och med skönhetstävlingen "Sommarens vackraste flicka" som huvudnummer.

Unga flickor från hela landet slogs om att få vara med.

- En gång deltog en tjej som representerat Norge i Miss Universum. Men hon vann inte i Lunde, berättar Kåge Westerlund.

Vann gjorde inte heller Solveig Ternström när hon 1957 som 20-åring var med och tävlade i Lunde. Hon kom däremot god tvåa.

Om detta visste Kåge Wästerlund ingenting när skådespelerskan i augusti i fjol klev in på Wästerlunds konditori.

- Hon berättade att hon varit här 1957. Efter tv-serierna Morsarvet och Farsarvet ska hon nu göra en tv-serie som bygger på hennes eget liv. Resan till Lunde och skönhetstävlingen var hennes livs första stora äventyr. Hennes pappa, som var lanthandlare i Värmland, hade anmält henne till tävlingen utan hennes vetskap.

Tv-serien börjar därför med Solveig Ternströms besök i Lunde. Scenerna spelas dock inte in på plats utan i en nöjespark i Norrbotten. Sven-Erik Wästerlund gestaltas i filmen av en skådespelare, men han har döpts om till Karl-Erik Wästerlund.

Förutom tv-filmen produceras också tre dokumentära tv-program om inspelningarna och förberedelserna. Dessa ska sändas först.

- Jag förmodar att tv-serien kommer till hösten, säger Kåge Wästerlund.

Under sitt sitt besök i Lunde hade Solveig Ternström med en fotograf som filmade för dokumentärerna. Men det räcker inte. De vill också ta del av gamla fotografier och tidningsartiklar med anknytning till Sandömässan.

- Jag har lite material själv, men inte tillräckligt. Material från helst 1950-talet, men även från 1960-talet, är välkommet. Speciellt bra vore förstås om det fanns något från 1957. Bilder som visar frisyrer och bikinimodet är värdefulla för filminspelningen, säger Kåge Wästerlund.

I dag lördag kommer en fotograf från inspelningsteamet till konditoriet för att gå igenom Kåge Wästerlunds material.

Kåge välkomnar då också alla som har bilder eller tidningsklipp från Sandömässan. Han tycker det är roligt om någon kommer med uppgifter och bilder från mässans storhetstid.

- 50-talet var ju både Sveriges och Kramfors gyllene tid. Kriget var slut, folk fick råd att köpa bil och hade framtidstro.

erik åmell

0612-77 17 64

erik.amell@tidningen.to

Mer läsning

Annons