Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sågverken går bättre

/

Sågverksindustrins produktion håller i sig trots lägre efterfrågan och stark svensk krona. Bollsta sågverk bygger ut för fullt.

Annons

SCA:s sågverk i Bollstabruk har investerat i utbyggnad av sågen och ökat produktionen.

– Det börjar se stabilt ut framöver och vi har nyligen haft besök från Australien och Turkiet som är intresserade av att göra affärer, säger Katarina Levin som är sågverkschef på Bollsta sågverk.

Sågverkets affärer påverkats av hur marknaden ser ut i flera olika länder och nu börjar både USA och England att bygga mer. Men den största marknaden är ändå Sverige, Norge och Danmark.

– Däremot är det klart att den svenska kronan har påverkat vår export och vi har fått sänka priserna, säger Katarina Levin.

Tre stora tidningspappersmaskiner har stängt sedan slutet av förra året och pappersproduktionen har gått tillbaka i många länder. Men jämfört med förra året börjar det se bättre ut för skogsindustrin igen, enligt branschorganisationen Skogsindustrierna.

Tillsammans med en svag ekonomi på den globala marknaden och stark svensk krona pressas skogsindustrins lönsamhet.

– Ja vi påverkas av händelser som oroligheterna i Egypten och tsunamin i Japan, det är ibland lätt att glömma att vi har kunder runt om i hela världen och är Sveriges största sågverk, säger Katarina Levin.

För att anpassa sig till en förändrad marknad försöker hon se till att de ständigt förnyar sig. Ett exempel är hur varje stock röntgas för att läsa av kvalitén och kunna använda så mycket som möjligt av materialet.

Annars är det till hus och inredning som de mesta av trävarorna går och nu börjar trähus på höjden bli populärt.

– I Oslo bygger man ett 15 våningars trähus och i Stockholm byggs det fyra hus med 8 våningar, säger hon.

Mer läsning

Annons