Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många snurror har länet i dag

/

Västernorrland i mitten av vindkraftsligan.

Annons

Planerna på vindkraft är många och stora. Men hittills har faktiskt bara 57 vindkraftverk i länet börjat snurra. Det placerar oss på 13:e plats i landets vindkraftsliga.

Under första halvåret 2013 togs 13 nya vindkraftverk i Västernorrland i bruk i länet och det innebar att länet behöll sin plats i den vindkraftslista som Svensk vindenergi tagit fram. Tillsammans har de en effekt på 106 megawatt MW

I hela landet togs under samma period 132 vindkraftverk tagits i drift och vid utgången av juni 2013 fanns det 2 517 vindkraftverk i Sverige.

Listan bygger på hur mycket vindkraft som installerats i länen och kommunerna. Hur mycket vindkraft som kan byggas hänger i sin tur samman med bland annat vindförhållanden, befolkningstäthet, motstående intressen och arealen.

Om man ställer placeringen i vindkraftsligan i relation till Västernorrlands hela areal skulle Västernorrlands län hamna på plats 14.

– Vindkraften i Västernorrland är en viktig del i energiomställningen. Vindkraften pressar elpriset för svenska konsumenter samtidigt som elexporten leder till minskade klimatutsläpp i våra grannländer, säger Annika Helker Lundström, vd för Svensk Vindenergi i ett pressmeddelande.

Mest vindkraft i länet, räknat som effekt, finns i dag i Örnsköldsviks kommun. Om alla planerade projekt i länet blir verklighet kommer antalet vindkraftverk om några år vara mångdubblade mot i dag.

– Vindkraften i Västernorrland är en viktig del i energiomställningen. Vindkraften pressar elpriset för svenska konsumenter samtidigt som elexporten leder till minskade klimatutsläpp i våra grannländer, säger Annika Helker Lundström.

Mer läsning

Annons