Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många rovdjur ska få finnas i Sverige

/

Ny politik innebär ändrad förvaltning. Naturvården kritisk till SD-stöd.

Annons

En helt ny rovdjurspolitik är på gång efter riksdagens beslut före jul om hur många rovdjur det ska få finnas i landet.

Det är en politik som ger långsiktighet enligt miljöminister Lena Ek, men som får hård kritik av den ideella naturvården.

För Västernorrlands del betyder det att den gamla förvaltningsplanen för rovdjuren nu måste ses över.

– Det hade vi redan påbörjat förra året, men tog en paus i avvaktan på beslutet, säger rovdjurskonsulenten Gunnar Ledström på länsstyrelsen.

Han säger att man samarbetar mellan de fyra nordliga länen för att samordna och likrikta förvaltningen i Norrland.

Från länsstyrelsens sida säger han att man där efterlyst klarare linjer för vad som ska gälla i rovdjursförvaltningen.

– Tidigare har det bara funnits miniminivåer för lodjur och björnar medan "etappmål" angetts för varg och järv. Nu finns även miniminivåer för varg och järv.

Arbetet med den nya rovdjursförvaltningen på länsnivå kan komma att innebära att dagens mål för antalet rovdjur i länet förändras. När det arbetet är färdigt går inte att säga ännu, påpekar Gunnar Ledström.

Tidigare har man för Västernorrlands del haft som mål att ungefär 18 lodjurshonor varje år ska få ungar, att vi ska ha ungefär 200 björnar och att det ska få förekomma vargföryngring i de södra delarna av länet utanför renbetesland. Likaså att järvarna ska få föryngras fritt liksom kungsörnarna.

På riksnivå använder Naturvårdsverket nu begreppet "referensvärden" för antalet rovdjur.

Enligt myndigheten är det en nivå som inte ska underskridas och det ska finnas marginaler. Målsättningen är också att via licensjakt minska rovdjurskoncentrationerna och att det ska delegeras möjligheter till länen att där besluta om skyddsjakt när det anses nödvändigt.

– Inget i de nya målen berör kraftiga begränsningar av stammarna. De bygger istället på att behålla gynnsam bevarandestatus, som är ett mål för förvaltningen som inte får underskridas. säger miljöminister Lena Ek i ett pressmeddelande.

Från landets ideella naturvård ser man däremot det nya beslutet som något negativt. Som att referensvärdena är tagna rent politiskt, utan vetenskapliga grunder.

Inte heller tycker man att samförståndet ökat.

– Vi är så långt från samförstånd man kan komma. Att regeringen tvingats stödja sig på Sverigedemokraterna för att få igenom propositionen säger en hel del om hur djup splittringen är, säger Svenska Rovdjursföreningens generalsekreterare Ann Dahlerus.

Fakta: Referensvärden för rovdjur i Sverige

Björn 1400

Varg270

Järv 600

Lodjur870

Kungsörn150 lyckade häckningar

Mer läsning

Annons