Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många miljoner satsas för bättre dricksvatten i Östby

Ungefär 8 000 Kramforsbor har muttrat över att dricksvattnet smakat och luktat ovanligt dåligt i vår. Men det ska bli bättre – vattenverket i Östby byggs just nu om för 32 miljoner kronor.

Annons

Det i sin tur innebär att kommunen under ombyggnaden behövt stänga av ett reningssteg, det gamla sandfiltret som ska reducera lukt och smak.

– Men till hösten 2017 ska projektet vara klart och då är vår förhoppning att vattnet ska smaka bättre än någonsin, säger enhetschef Tomas Lundin.

Han påpekar också att det inte är någon försämring av vattnet ur hälsosynpunkt under ombyggnaden.

Läs också: Kramforsborna får godare vatten för 30 miljoner

Det handlar om 3 500 kubikmeter vatten som produceras varje dygn från ytvattentäkten vid Sjöbysjön.

Ombyggnaden är i full gång.  Arbetet ska vara färdigt nästa höst och kostar över 30 miljoner kronor.

Arbetet sker i två steg. Just nu bygger man en 300 kvadratmeter ny byggnad där det ska installeras 20 nya sandfilter. Fack med sand som vattnet får passera och där humus och annat organiskt material tas bort genom kemisk fällning.

– Nästa steg är att vi ska installera kolfilter inomhus i det gamla vattenverket som vattnet ska gå igenom efter sandfiltren. Där kommer lukt och smak att reduceras betydligt bättre, säger Tomas Lundin.

Tomas Lundin säger att Kramforsborna får stå ut med lite sämre smak på vattnet under ombyggnadsperioden. Sedan ska vattnet istället bli bättre än i dag.

De nuvarande problemen med lukt och smak hänger också samman med att vattnet cirkulerar i sjön vår och höst vilket för med sig mer humus. Därför kommer situationen gradvis att förbättras redan i sommar.

– Egentligen är läget just nu precis som det var före 1995, när de förra sandfiltren installerades.

Läs mer: Miljonsatsning på Kramfors VA-nät

Vattenverket byggdes ursprungligen 1936 och har moderniserats några gånger.

– Det vi gör i Kramfors är samma typ av ombyggnad som vi gjorde i Bålsjö vattenverk 2007 och där har det fungerat mycket bra.

Varför satsar inte Kramfors på en grundvattentäkt i någon rullstensås?

– Jo det hade varit det absolut bästa. Men geologerna har inte lyckats hitta den rullstensås som bildades under istiden och som borde ligga längs Ångermanälven. Man har försökt flera gånger.

■ ■ För mer nyheter om Kramfors, klicka här – och följ Allehanda.se Kramfors på Facebook.

Mer läsning