Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så firar du grön jul

/
  • I Härnösand tar värmeverket emot julgranar som sedan blir till energi.
  • En vanlig svensk julgran, helst från närområdet, är enligt Naturskyddsföreningen det bästa valet för miljön.
  • Leksaker behöver inte vara nya och se upp för plastleksaker med miljöfarliga ftalater.
  • Mycket grönt och Krav-märkta livsmedel på julbordet ger en bättre miljö.

Nu är julstöket i full gång.
Mysigt så klart, men också något som påverkar natur och miljö. Med lite eftertanke går det däremot att fira en "grön jul" i ordets rätta bemärkelse.

Annons

Låt oss börja med julgranen. En riktig gran är, sett till livscykeln, bättre ur miljösynpunkt än en plastgran även om plastgranen används i flera år.

Köp en "svensk gran", Picea abies eller rödgran som den ibland också kallas. Ädelgranen har ofta besprutats och gödslats mer och många gånger hämtas den via långa transporter från odlingar i Danmark och Tyskland.

Av Sveriges 4,5 miljoner hushållbrukar 3 miljoner köpa en julgran.

Naturskyddsföreningen tycker också man ska skippa den köpta "fönstermossan" som ofta är behandlad med kemikalier och ibland dessutom är plockad så storskaligt att den får svårt att återhämta sig igen. Dessutom är det inte en mossa som det ofta står i butikerna utan en lav

Plocka i stället själv försiktigt i utkanten av tuvorna och håll den fuktig i ljusstaken. Eller pynta med ris i stället.

Använder du värmeljus under advent ska förpackningen lämnas tillbaka i metallåtervinningen, helst med den lilla järnspetsen i botten separerad. Det gör inget om lite stearin finns kvar. Tomma marschaller är också metallåtervinning.

Ljusslingan som pryder trädgården bör förstås vara av typen led-lampor, som kan vara tio gånger så energisnåla som traditionella ljusslingor.

Sedan är det dags för julbordet. Mycket grönt är förstås bra och i övrigt gärna Krav-märkta produkter, som blir allt vanligare.

Julklassikerna sill och ansjovis är bra miljöval medan man ska se upp med lutfisken om den är gjord av fiskarten långa som ligger risigt till. Lutfisk av sej eller torsk som är märkt Msc är däremot okej.

Ålen som är rent utrotningshotad hör inte hemma på julbordet.

Ställs det snaps och öl på julbordet finns det Krav-märkta sådana att köpa.

Efter julmaten brukar många få besök av Tomten. Självklart har det stor betydelse för miljön vilka paket han kommer med.

Här finns massor att önska sig som inte tär så mycket på resurserna. Det är möjligt att ge bort en tidningsprenumeration, skänka gåvor i form av bidrag till katastroffonder eller annan ideell verksamhet.

Hemgjorda julklappar är uppskattade, kanske en kartong med julgodis du gjort själv. Eller varför inte skänka bort en korg med Krav-märkta grönsaker och frukter eller en god hembakad fruktkaka?

Du kan också satsa på second-hand eller bort en upplevelse. Häromåret räknade någon ut att julhandeln omsatte svindlande 60 miljarder kronor.

Se upp för leksaker i mjukplast som dessutom luktar plast eller känns kladdiga, för de kan innehålla hälsovådliga ftalalter. Undvik också leksaker med gömda batterier som annars kan hamna i soporna.

Sedan återstår också att ta hand om stöket efter julklappsöppningen.

Julklappspapperet, kartonger och wellpapp ska sorteras i containern för pappersförpackningar, inte i den för tidningspapper. Julsnöret ska läggas i soppåsen och inte återvinnas, inte annat än om soporna eldas för fjärrvärme eller el.

Och tänk på ramsan "Allt som rör sig, blinkar eller låter - har ett batteri som ska lämnas åter".

Mer läsning

Annons