Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riskgrupper uppmanas vaccinera sig

/
  • Gravida kvinnor löper enligt Socialstyrelsen fyra gånger så stor risk att hamna på sjukhus om de smittas av säsongsinfluensa.

Det är dags för äldre, kroniskt sjuka och gravida att vaccinera sig mot säsongsinfluensan.

Annons

Tisdag 15 oktober startar landstinget en kampanj för att få riskgrupperna att vaccinera sig. Alla över 65 år kommer att få personliga uppmaningar och priset för en vaccination är i år 70 kronor.

– Kroppen är inte lika motståndskraftig när man kommit upp i åren. Det är inte helt ovanligt att äldre får komplikationer som lunginflammation och hjärtsvikt. Följderna av influensan kan i värsta fall bli allvarliga, säger smittskyddsläkaren Hans Boman.

Genom att vaccinera sig minskar man dessutom indirekt risken för personer med nedsatt motståndskraft i sin närhet.

Sedan svininfluensans uppmärksamhet 2009 finns samtidigt en oro hos ganska många svenskar för komplikationer från själva vaccinet.

Enligt Hans Boman har man dock lång erfarenhet av vaccinationer och han säger att risken för allvarliga biverkningar är mycket liten.

Under förra året var ungefär 30 procent av de influensafall som registrerades i Sverige av svininfluensatyp. I de fallen ökar risken för komplikationer även om man inte har någon bakomliggande sjukdom.

Enligt Socialstyrelsen är vaccination extra viktigt för gravida kvinnor, från 16:e graviditetsveckan.

Risken att en gravid kvinna hamnar på sjukhus efter att ha smittats med säsongsinfluensa är fyra gånger större än för andra grupper, enligt Smittskyddsinstitutet. Där sägs också att man inte konstaterat någon risk för modern eller fostret av vaccinering.

– Vi har redan tidigare sagt att gravida som inte vaccinerat sig under pandemin 2009-2010 bör vaccinera sig med säsongsinfluensaviruset, som innehåller en komponent även mot svininfluensa säger Gunnar Nylén på Smittskyddsinstitutet till DN.

Mer läsning

Annons