Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ridhus snart en verklighet på Nordvik

Annons
Ridhus snart en verklighet på Nordvik

Ett 1 400 kvadratmeter stort ridhus i växthusstil. Det kan bli det senast tillskottet i byggnadsväg på Nordviksskolan. Detta förutsatt att Landstinget, huvudman för Naturbruksgymnasiet Västernorrland, medger finansiering genom omdisponering av befintliga medel.

- Vi har haft önskemål om att bygga ett ridhus i nästan tio år, men det har hela tiden stupat på finansieringen. Ett tag provade vi att gå projektvägen, men det tog alltid stopp någonstans, säger Lars Stark, utbildningsplanerare och projektledare på Nordviksskolan.

Nu ser det dock ut som om Nordviksskolans planer på ett ridhus ska bli realitet. Samrådsgruppen för Naturbruksgymnasiet Västernorrland har gett medgivande att skolan får bygga ridhuset under förutsättning att det kan finansieras genom omdisponering inom ramen av befintliga medel.

Ännu är inte det definitiva beslutet taget, men kultur-, utbildnings- och forskningsdelegationen beslutade i fredags att ansöka hos Landstingsstyrelsens arbetsutskott om att få tillstånd att gruppera om resurserna.

- Därför känns det som om vi nu är igång, men det är livsfarligt att säga att någonting är klart ännu, säger Lars Stark.

På ritningen finns ett 22x64 meter stort ridhus. Utformningen är inte i den vanliga stilen utan i form av ett växthus. Det innebär att såväl väggar som tak kommer att vara av isolerplast.

- Tanken är att utnyttja solen som uppvärmnings- och ljuskälla. Dessutom finns baktanken att kunna använda det som växthus om det kommer en dag då vi inte behöver ridhuset längre.

Sedan 1993 bedrivs en kurs i hästhållning då eleverna lär sig grundläggande yrkeskunskaperna och får praktiska erfarenheter i hästgebitet. Dessutom finns en hovslagarutbildning på skolan.

Mellan december och februari står hästarna i princip stilla på grund av att det då är svårt att bedriva ridverksamhet utomhus i snön.

- Ridhuset är alltså en säkerhetsfråga för eleverna och en arbetsmiljöfråga för personalen.

Den budgeterade kostnaden uppgår till 3 miljoner kronor, vilka alltså kommer att tas ur befintlig kassa. Pengarna kommer inte att tas från annan verksamhet utan enligt Lars Stark kommer skolan eventuellt att avverka lite skog eller använda sig av medel på så kallade skogskonton.

Det är omöjligt att säga när ridhuset kommer att stå på plats, önskemålet är i oktober.

- Men det känns snabbt. Vi måste sätta oss ned i planeringsgruppen och bestämma hur vi ska arbeta och sätta samman en tidsplan.

ann-cathrin granbäck

0612-77 17 62

ann-cathrin.granback@tidningen.toMer läsning

Annons