Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Revisorer vill ha mer information

Kramfors kommun har granskats med avseende på riktlinjer och rapportering för dess pensionsstiftelse.
Revisorerna bedömer att det finns förbättringar att göra.

Annons

Kramfors kommuns pensionsutbetalningar för tidigare anställda beräknas bli som störst under åren 2025-2030. På grund av pensionsavtalens konstruktion blir utbetalningar längre in i framtiden inte lika betungande. För att bättre klara de tuffaste åren beslöt kommunfullmäktige i februari 2011 att starta en pensionsstiftelse.

Kommunen placerade 24 miljoner från sitt överskott 2010 i pensionsstiftelsen. I juni i år avsattes 75 miljoner kronor av de pengar kommunen fick från försäljningen av energibolaget till Eon. Tillsammans med löneskatt på beloppen och den avkastning pensionsstiftelsen hittills gett blir det totalt 132,9 miljoner kronor, ungefär en femtedel av den i dagarna aktuella pensionsskulden på 680,5 miljoner.

Revisionsfirman KPMG har på Kramfors kommunrevisorers uppdrag granskat styrning och uppföljning av pensionsplaceringarna. Man gör bedömningen att riktlinjerna för placeringarna är ändamålsenliga, men att de går att förstärka för att ytterligare begränsa riskerna. Man menar också att återrapporteringen till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige inte är tillräcklig.

– Vi ska utveckla informationen, inte bara mot kommunfullmäktige utan det kan även bli aktuellt att använda kommunens hemsida, säger Stefan Billström, kommunens ekonomichef och vd för pensionsstiftelsen.

– Vad gäller placeringsriktlinjerna finns gränsvärden för hur stor andel som ska vara aktier och räntor och som vi diskuterar vid varje styrelsemöte.

Stiftelsen har hittills nått en hygglig avkastning. För 2012 var den 3,4 procent och i år fram till i maj 8 procent. En enskild framgångsrik fond är Spiltans aktieinvest, som utgör 6 procent av pensionsstiftelsens placeringar, med en orealiserad vinst på 860 000 kronor.

Mer läsning

Annons