Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reumatiker drabbadav omorganisation

Annons
Reumatiker drabbad

av omorganisation

För att underlätta jobbet som kock fick reumatikern Åke Norlander en höj- och sänkbar spis på sitt jobb. När han bytte arbetsplats inom Kramfors kommun fick han dock inte ta med sig spisen.

- I min dumma enfald trodde jag att spisen jag en gång fått skulle följa med till min nya arbetsplats.

Åke Norlander har jobbat inom Kramfors kommuns köksverksamhet i 25 år. Han fick 1990 reumatism och lider av värk samt har svårt att lyfta saker. Han har 25 procentig sjukpension.

När den höj- och sänkbara spisen installerades på hans arbetsplats i centralköket på Kramfors vårdcentral underlättade det hans arbete väsentligt.

För Åke Norlanders skull investerade kommunen också i en ösmaskin för att pumpa upp exempelvis soppa eller mos. Kramfors kommun fick bidrag från Försäkringskassan för att skaffa hjälpmedlen.

När kommunens kostorganisation omorganiserades fick de anställda ansöka om vilka tjänster de ville ha.

Åke Norlander valde då att söka en tjänst vid Skarpåkersskolans kök som han också fick.

- Det lagas mindre mat än på centralköket och det är därför ett lättsammare arbetsställe.

Men Åke Norlanders önskan att den inställbara spisen som köpts för hans räkning skulle följa med till den nya arbetsplatsen hörsammades inte.

- Jag trodde detta skulle vara ganska enkelt. Spisen på Skarpåkersskolan håller standardhöjd och det innebär för min del att jag måste stå lite krokigt. Sjukdomen kommer i skov, just nu är jag ganska dålig.

I den nya kostorganisationen ska de anställda rotera mellan olika arbetsplatser. Något som Åke Norlander inte gillar.

- För mig handlar det om Skarpåkerskolan, Kryddans dagis, Gudmundråskolan och Grämestaskolan. Ska vi jobba i ett halvår på varje ställe? Jag vet inte hur det kommer att bli och det känns inte bra. Jag tror också det är tryggare för barnen om de får träffa samma personal.

Kramfors kommuns kostchef Karin Lidén beklagar att det tagit tid innan det ordnat sig med Åke Norlanders spis. Något hon förklarar beror på omständigheter hon inte kunnat påverka.

- Men jag är övertygad om att vi ska lösa detta på ett bra sätt. Vi ska träffas nästa måndag och diskutera saken.

Arbetsrotationen har tillkommit för att göra om deltidsanställningar i kostorganisationen till heltider.

- Då är rotationen en förutsättning eftersom det är låga tjänstgöringsgrader på de olika arbetsplatserna, säger Karin Lidén som dock tror att det även ska gå att hitta en lösning på arbetsrotationen.

erik åmell

0612-77 17 64

erik.amell@tidningen.to

Mer läsning

Annons