Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektorn bröt mot lagen – det gav honom stort pris: "Känns overkligt"

Rektorn Mikael Wiklund bröt mot lagen för att eleverna på hans skola skulle kunna få hemspråksundervisning. Nu har det gett honom ett prestigefyllt pris.

Annons

Läs också: Rektorn vågade bryta mot lagen – nu kan han vinna pris för sitt mod

– Det är inte varje dag en kommunal tjänsteman vinner pris för att ha brutit mot lagen. Jag hade inte räknat med det här, säger Wiklund efter utdelningen.

Ådalsskolan i Kramfors har undervisning i mängder av hemspråk på distans från andra städer. Det var enligt lag förbjudet, men rektorn Mikael Wiklund trotsade både lagen och Skolinspektionens kritik i fem års tid. Det eftersom det inte gick att få tag på behöriga lärare i ett tvåsiffrigt antal språk.

Nu har hans trots tvingat fram en lagändring. Något som alltså gav honom pris.

Guldlänken delas ut för att "främja innovativa förändringar av offentlig verksamhet och delas ut av Sveriges Kommuner och Landsting, Vinnova och Regeringskansliet..

– Det är ju inte bara mitt pris. Jag står längst fram i dag, men det här är något där jag känt att politiska ledningen, nämnden, fullmäktige, ledande tjänstemän och allihopa har stått bakom ryggen på mig i.

– Nu var det lite Mellokänsla när man väntade.

Mikael Wiklund vann pris för att ha trotsat lagen.

Vi frågade hur han orkat stå på sig genom den långa processen.

– Eleverna har ingen annan röst. Vi visste att vi måste utmana systemet. Om inte vi står på oss gör ingen annan det åt dem.

Nu kan distansföreläsningen i hemspråk bli än vanligare i framtiden.

– Jag har varit ute och inspirationsföreläst senaste året hos kommuner som bjudit in mig. Det kommer nog förtsätta och kanske till och med bli mer framöver.

Men det finns fortfarande fler områden han vill förändra i.

– Fjärrundervisning i moderna språk (som tyska, spanska och franska) är fortfarande olagligt. Jag slängde några ord med civilministern (Ardalan Shekarabi) om att prata vidare på den fronten också.

Mikael Wiklund

Mer läsning

Annons