Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekord i utbildningar

/
  • Jessica Berglund, till vänster, är en av de 23 personer som deltar i den utbildning Jessica Friberg på länsstyrelsen erbjuder.

Att vara lanthandlare i glesbygden kan vara mycket tufft ekonomiskt.

Men i torsdags fick personal från 17 butiker i hela länet lära sig mer om hur man ska få det att gå runt.

Annons

– Det är jättebra att gå på utbildning, inte minst att lära sig mer ekonomi. Prissättning och svinn ska också bli intressant. Dessutom inspireras vi av varandra, säger Jessica Berglund som är butikschef för Lugnviks närköp.

Hon tycker lanthandlarna ska jobba för att förändra är vad hon ser som en missuppfattning många kunder har.

– Lanthandlarna har fått en stämpel på sig att vara dyra. Men så är det inte. Jag bor själv inne i Kramfors och vet att vi inte är dyrare på dagligvarorna, däremot har vi inte alltid samma kampanjer.

Jessica Friberg på länsstyrelsen i Härnösand håller med om detta, om att små butiker generellt oftast inte är dyrare, speciellt inte om man räknar in resekostnader.

Hon poängterar att de ordnar utbildningen för att hjälpa en utsatt bransch. De sista lanthandlarna behövs för att behålla servicen ute i byarna, påpekar hon.

Det krävs en hel del av handlarna för att klara ett acceptabelt ekonomiskt resultat när kundunderlaget sviktar.

– Handelsakademin från Göteborg har anlitats för att undervisa. Vi har ordnat sådana här utbildningar ett par gånger tidigare också, säger hon.

På schemat för utbildningsdagen på Hornöberget stod frågor som lönsamhet, prissättning, pålägg och marginaler, resultat och balansräkningar samt hur olika typer av aktiviteter i en butik påverkar lönsamheten.

– Utbildningen är kostnadsfri, för många lanthandlare är marginalerna så små att man kanske inte skulle gå den här utbildningen annars, säger Jessica Friberg.

Hon betonar också att länsstyrelsen har ett mentorsprogram för handlarna.

Mer läsning

Annons