Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Registrering av "tattare" skapade debatt

/
  • Etnologen och författaren Britt-Inger Lundqvist fick aldrig berätta att hon var resande som barn, men nu vill hon sprida kunskapen. Annars är hon rädd att kulturen kan dö ut.

Granskningen av registret över "tattare" skapade debatt i hela landet. "Om någon får veta att jag är resande så är det kört".

Annons

Förra veckan skrev vi att över 400 västernorrlänningar fanns i Riksarkivets samlingar från 1943-44. Det var Socialstyrelsen som hade gett polismyndigheterna i uppdrag att registrera alla resande i Sverige.

Artikeln har spridit sig genom sociala medier och skapat diskussion om rasism och okunskapen om Resandefolket.

Bland resande finns det delade åsikter om resande är en egen grupp eller är romer. Radio Romano, en redaktion inom Sveriges Radio International, ringde upp tidningen i ett debattinslag om hur kunskap ser ut kring resande.

Just kunskapen om resande är något som etnologen och författaren Britt-Inger Lundqvist tycker är för dålig bland majoritetsbefolkningen.

– Men det finns många olika åsikter kring oss resande även inom gruppen, jag anser att vi är en egen grupp som ingår i minoriteten romer, men inte är romer. Andra resande anser att resande är romer och inte en egen grupp.

Däremot är okunskapen om resande som en 500 år gammal folkgrupp i Sverige ett större problem, menar Britt-Inger Lundqvist.

– Baseras vetskapen om resande på rykten kommer fördomarna om "tattare" och "zigenare" att fortsätta leva vidare, vi måste skrivas in i historieböckerna., vi måste skrivas in i historieböckerna.

En kvinna som ringde tidningen säger till sina barn att de inte får berätta att de är resande, själv är hon är rädd att förlora jobbet om någon skulle få veta.

– Folk är väldigt rädda och vana att inte berätta. Under folkhemstiden registrerades många resande, men förutom det placerades många barn i fosterhem och resande steriliserades. För att överleva gick många under jorden, men nu behöver vi bli synliga.

Det kan ta tid därför att rasismen är stor och det finns en rädsla att den ska påverka jobb och familj, menar Britt-Inger Lundqvist.

Mer läsning

Annons