Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädda Barnen besviken på politikerna i Kramfors

Annons
Rädda Barnen besviken på politikerna i Kramfors

Inom ramen för Rädda Barnens landsomfattande kampanj "Räkna med mig" har en enkät skickats ut till landets politiska partier. Lokalordförande i Kramfors Görel Thurdin konstaterar nedslaget att endast två svar har inkommit.

- Jag är besviken och undrar vad det beror på att flertalet partier inte svarat.

Sedan drygt ett år driver Rädda Barnen "Räkna med mig" mot diskrimineringen av barn. Så här inför valet arbetar organisationen för att få upp frågor om orättvisor gentemot barn på dagordningen.

Ett 20-tal krav har formulerats för att få ett barnvänligare Sverige och som ett led av detta har man även bett politiker på olika nivåer svara på vad de gjort och tänker göra för att förbättra barns situation.

- Jag skickade ut enkäten till samtliga partier i Kramfors i god tid, i april för att vara exakt, så att de inte skulle behöva jäkta. Stoppdatum var den 3 juni och när den dagen kom hade endast kristdemokraterna svarat, berättar Görel Thurdin.

Efter det att socialdemokraterna ringt och begärt anstånd beslutade Thurdin och Rädda Barnen att man kunde vänta till efter midsommar med att sammanställa svaren.

- Sossarna har fortfarande inte kommit in med något svar, inte heller folkpartiet, vänsterpartiet, centern eller miljöpartiet. Moderaterna däremot har svarat, säger Thurdin som resultatlöst vid flera tillfällen försökt nå partierna via telefon för att pusha på dem.

- Jag är medveten om att flera partier i Kramfors har låg aktivitet, men den som fått enkäten kan väl inte bara låta den vara utan har ansvar att lämna den vidare till någon annan.

För Görel Thurdin och Rädda Barnen är det en självklarhet att en kommuns hela verksamhet ska genomsyras av barnkonventionen. Barn ska ha rätt att komma till tals i alla situationer. För att det ska vara möjligt krävs politiker som engagerar sig.

- Det är inte frågan om att de ska svara "rätt" på frågorna, för det finns inget facit. Att besvara vår enkät skulle kunna sätta igång den nödvändiga process som krävs för framtida arbete.

Svaren på frågeformuläret kommer att sammanställas och offentliggöras lokalt i god tid inför valet. De kommer också att samlas i en central databas.

- Tyvärr är det nu bara moderaternas och kristdemokraternas svar som kommer med i den centrala redovisningen. Jag är besviken och undrar om det är så att barnfrågor medvetet skjuts undan eller om det bara beror på oförstånd.

Rädda Barnen, med Görel Thurdin i spetsen, låter sig dock inte nedslås av det magra resultatet. Lite närmare valet har man tänkt sammankalla alla partier till en frågestund.

- Sedan tänker vi tillskriva kommunen och erbjuda hjälp med utbildning i barnfrågor. Det är viktigt i besparingstider att ha perspektiv och fokus på rätt saker när man drar in. Och barnen är ju den minsta gemensamma nämnaren i vårt samhälle och måttstocken på hur vi mår.ann-cathrin granbäck

0612-77 17 62

ann-cathrin.granback@tidningen.to

Mer läsning

Annons