Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protesterar mot gravskötselavgift

Annons
Protesterar mot gravskötselavgift

Tidningen berättade tidigare i veckan om hur begravningsavgifterna kan variera mellan församlingarna. Men det finns även skillnader i andra avgifter, skillnader som ibland upprör församlingsborna. Ett exempel är den serviceavgift Nordingrå församling införde förra året för att täcka kostnaderna för skötseln runt gravarna.En av de som protesterar mot avgiften är Olle Norlin som har sina föräldrars grav på Nordingrå kyrkogård.

- Församlingen i Nordingrå tar mer betalt för att klippa lite gräs än vad många andra församlingar gör. Ja, en del församlingar tar inget alls för samma syssla, säger han.

Förutom föräldrarnas grav har Olle Norlin hittills också betalat för sina farföräldrars och morföräldrars gravar. Han är dock tveksam till om han klarar av det i fortsättningen.

- Farfars grav måste jag nog släppa för jag klarar inte av det ekonomiskt. Och kanske blir det samma sak med mormors.

Olle Norlin tror inte heller att han är ensam om att få svårt att klara kostnaderna för fler än en grav.

- Mamma satt med i kyrkofullmäktige och hon hade inte diggat det här.

Vilken betydelse kostnaderna för prästlöner och skötsel av kyrkans skogar har i det här sammanhanget är något som Olle Norlin undrar över.

- Kyrkan får ju också många donationer, man undrar vart de pengarna tar vägen. Kostnaderna för skötsel av skogar, byggnader, testamenterade värden och kapital ska redovisas för allmänheten.

margareta cronquist

0612-77 17 62 margareta.cronquist@tidningen.to

Mer läsning

Annons