Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projekt belyser häxprocesserna

Ännu finns detaljer från häxprocesserna som inte är så kända. Det finns även paralleller mellan 1600-talets skvaller och dagens näthat. Detta lyfts fram i ett nytt projekt.

Annons

På måndag hålls ett kunskapsmöte om häxprocesserna på biografen Royal i Kramfors. Det är ett sätt att pröva intresset för denna dramatiska tid och se hur detta kan utvecklas vidare.

– Även om konsekvenserna inte blir som vid häxprocesserna finns kopplingar från dåtiden till nutidens ryktesspridning över nätet, säger projektledaren Lena Hermansson.

Projektet genomförs i samarbete mellan Kramfors bibliotek och kulturenhet. Kulturenhetens Ninni Melander informerar på måndag om häxmuseet på Sandslån. Sedan ska Håkan Sjöberg berätta om de häxvandringar han anordnar sommartid.

Arkivforskaren Lars Högberg belyser häxprocesserna med kartor och namnlistor från rättegångsprotokoll. Maria Nordlund från länsmuseet ser häxprocesserna ur ett etnologiskt och historiskt perspektiv.

Författaren Kalle Holmqvist berättar om sin bok "Ondskan" och om 113 människor från Nordingrå som anklagades för häxeri. Det gör han även vid söndagens författarkafé på Mannaminne.

Mer läsning

Annons