Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projekt Älska Bollsta arbetar vidare

Annons
Projekt Älska Bollsta arbetar vidare

För sju månader sedan påbörjades projektet Älska Bollsta. Kämpaglöden har på intet sätt falnat utan man är i full gång med en massa olika aktiviteter för att åter få bygden att blomstra och känna framtidstro.

Vid ett öppet möte på Folkets Hus i tisdagskväll redovisade styrgruppen för Älska Bollsta hur långt man kommit i sina planer och vad som kommer att göras framöver.

Eldsjälen Bengt-Arne Söderström berättade att projektet sedan februari är registrerat som en ideell förening. Ekonomiskt stöttas det bland annat av Kramfors kommun och Krambo.

En rad evenemang har ordnats i Bollsta det senaste halvåret , dels med tanke på ekonomin men även för att hitta på något trevligt i bygden som kan öka attraktionsgraden och därigenom människors engagemang.

- Vi har planer på att anställa en projektledare på heltid, men på grund av bristande ekonomiska resurser har vi ännu inte klarat av det, berättade Bengt-Arne Söderström.

Styrgruppen har dock tagit beslutet att köra vidare på ideell basis och har redan startat delprojektgrupper. Ann Renström, som leder gruppen "Vårt kulturarv", berättade om de planer som finns inom ramen för industrisamhällets kulturarv att intensifiera älvbåtstrafiken i länet.

- Då är ju Bollsta ett perfekt besöksmål där man skulle kunna göra strandhugg.

Vidare finns det planer på att starta tvättning i de gamla tvättställena på Udden igen. Hela Kejsarstaden står för tillfället inför en omstrukturering med forskarverkstäder, lokaler för släktforskning och eventuellt också en museivåning dit man kan gå för att se hur det var att bo i bruksmiljö.

Bollstas yttre miljö är minst lika viktig. Gunnar Renström berättade att det är stora trafik- och miljöfrågor som nu kommer att beröra Bollsta, till exempel Ådalsbanan och upprustningen av riks-90 mot Sollefteå. Dessa projekt är så omfattande att det i princip är omöjligt för en intresseförening att driva frågorna på egen hand. Renström förordade därför ett samarbete med kommunen för att i slutänden kunna påverka dess politiker.

Även en grupp som arbetar för Bollstahallens fortlevnad är bildad. Lennart Granlöf berättade att man för tillfället arbetar för att få till ett nytt reningsverk i simhallen.

Förutom de tre delprojektgrupperna kommer det att bildas en välkomstgrupp, som ska ta hand om nyinflyttade personer och företag. Ungdomsverksamhetsgruppen har planer på att redan nu i sommar bygga en skateboardramp och evenemangsgruppen är i full gång med att skissa på Bollstakarnevalen.

Under kvällen fanns det även tid för diskussioner och egna förslag. För kvällens underhållning stod en av Bollstas "pärlor" - showgruppen i Paradorkestern som dansade med den äran.

ann-cathrin granbäck

0612-77 17 62

ann-cathrin.granback@tidningen.to

1 Styrgrupp.

Den 6 november ifjol bildades Älska Bollsta. På kort tid har man hunnit med en hel del och styrgruppen, med Bengt-Arne Söderström i spetsen, delgav åhörarna tankar, mål och planer.

foto: ann-cathrin granbäck

2 Showgrupp

inom Paradorkestern visade upp verklig fingerfärdighet och taktkänsla. Pompoms, drillpinnar och tamburmajorspinnar hanterades med bravur.

Mer läsning

Annons