Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO Lunde-Svanö´s sommarresa

/

Tisdagen den 19 juli startade vi våran sommarresa till Torvsjö Kvarnar. Där fick vi kaffe och smörgås på Erik Johans café. Efter fikat så fick vi en guidning i området av många kvarnar, sågar, dammar och fick en blick av hur dom levde på 1800-talet.

Annons

Vi fick börja med att titta på en Lerbråk. I den gjorde dom sitt eget tegel på den tiden. Sen fick vi veta hur dom tröskade med hästdragna bultar, parvis kopplade till en tröskvagn.

Vi fick också berättat för oss i en kvarn hur dom malde kornet, silade det och fick fram sitt eget fina Kornmjöl. Där var smedja, kornbastu, kvarnar, kornhässja och dom hade även såg och spånhyvel. Där fanns också ett mindre kraftverk och i det används turbinen för att driva en likströms- generator med 10 häst- krafters effekt. Den kördes igång 1918 och fungerade som byns elströmsleverantör fram till 1950. Sen for vi vidare och fick en god lunch på Emmas Kök i Åsele.

Vi åkte sedan vidare till Näsåker och fick en fin guidning på Hällristningsmuseet. Vi fick berättat för oss hur dom arbetade med sten och betydelsen på berättelser på runstenar. Detta började långt före kristus födelse. I pausen så fick vi kaffe med dopp. Efter det så for vi ner och tittade på Kraftverket och forsen. Vi hade strålande sol hela dagen och våran chaufför Nils-Olof Zetterblad som styrde bussen berättade lite historier för oss under resan. Alla tyckte att vi hade haft en trevlig dag.

Mona Grentzelius

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons