Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiär för gårdsbutik på Nordviksskolan

Annons
Premiär för gårdsbutik på Nordviksskolan

I går öppnade en gårdsbutik i anslutning till trädgården på Nordviksskolan. Tio entusiastiska medlemmar i gruppen "Djur och natur" ska driva butiken. Försäljningen koncentreras framförallt på trädgårdsprodukter.

- Vi siktar mot stjärnorna och når trädtopparna, sammanfattade Kalle Allström, som arbetar med SIUS, Särskilt introduktions- och uppföljningstöd, vid arbetsförmedlingarna i Kramfors och Sollefteå, satsningen i sitt invigningstal.

Djur och natur, bestående av åtta arbetshandikappade och handledarna Charlie Kjerlander och Lena Fällström-Lilja, har anställts av EKO-teck, ett socialt arbetskooperativ. Sedan tidigare har arbetshandikappade inom kooperativets ram fått arbete vid en skrotåtervinning i Forsmo.

Kalle Allstöm fick tillsammans med Ann-Britt Nordkvist på arbetsförmedlingen i Kramfors idén att starta en verksamhet på Nordviksskolan.

I april 2001 påbörjade gruppen utbildningen som pågått under 30 veckor och innefattat bland annat djurkunskap, djurskötsel, grönsaks- och växtodling och maskinkunskap. De har även tagit traktorkort.

Gårdsbutiken kommer att vara öppen dagtid vardagar. Förutom att sälja trädgårdsprodukter ska medlemmarna i Djur och natur även kunna hjälpa till inom jordbruket och trädgårdsodlingen samt jobba med fastighetsskötsel vid Nordviksskolan. Kalle Allström poängterar att varorna säljs till marknadsmässiga priser. Trädgårdsmästaren på Nordvik, Alvar Eriksson, har också talat med folk som arbetar på gårdsbutik för att få deras syn på den nystartade verksamheten.

- De har inte uppfattat detta som otillåten konkurrens utan menar att det behövs mångfald.

Arbetsförmedlingen betalar lönerna via lönebidrag men samarbetar förutom med Nordviksskolan också med försäkringskassan, kommunen, landstinget och olika företagare.

Kalle Allström är tacksam för samarbetet men tycker att vissa myndigheter gärna kunde ha stöttat mer ekonomiskt.

- Samhället vinner väldigt mycket på att dessa personer får arbeten.

Invigningsdagen till ära hade massor med folk kommit till Gårdsbutiken. Invigningsceremonin leddes av Urban Eriksson ur Djur och natur som i en symbolisk gest knöt i hop band från de olika samarbetspartnerna.

erik åmell

0612-77 17 64

erik.amell@tidningen.to

Mer läsning

Annons