Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiskt party i Skoved

/
  • Även om Gudrun Schyman antecknar på en skoltavla så är det inte en tyst lektion, hon ställer ständigt frågor till publiken.
  • Angelica Frank Westin hörde om
  • Alla i publiken har ett papper för att följa Schymans illustrationer.

Gudrun Schyman, talesperson för Fi, vill sänka tröskeln för det politiska samtalet. I en gammal kyrka i Skoved, Ullånger samlades ett 30-tal personer på fredagskvällen.

Annons

En griffeltavla och gamla kyrkbänkar stod uppradade hemma hos Angelica Frank Westin.

– Jag kommer hit som en del i valrörelsen, men jag kommer inte att prata om åsikter utan om kunskap, säger Gudrun Schyman.

I våras hörde Angelica Frank Westin talas om att Gudrun Schyman kommer hem till personers vardagsrum om det är minst 25 personer i publiken, helt gratis.

– När jag var föräldraledig började fundera över de fördomar som finns kring män och kvinnor som ofta märks i olika skämt, kvinnor lagar god mat och män bygger ut sommarstugan. Jag orkar inte skratta åt det längre, säger Angelica Frank Westin.

Hon hoppas att samtalet som började ikväll kring jämställdhet kan fortsätta vid köksbord och arbetsplatser.

Det är något som Gudrun Schyman också vill uppnå.

– Jag tror att folk har tröttnat på att stå och lyssna på politiker, det är viktigt att korta avståndet så mycket som möjligt. Det är det jag vill.

Under drygt en och en halv timme gick hon igenom klasskonflikten som struktur och övergripande mönster där facken och arbetsgivarna bygger på en gammal modell upprättad av män. Vidare plockade hon upp Statistiska centralbyråns bok om jämställdhet, brottsstatistik om mäns våld mot kvinnor, löneskillnader och den ojämlikt uppdelade föräldraförsäkring.

Fi:s paroll inför valet är Ut med rasisterna in med feministerna.

– Det är skarpt läge, jag ser fascismen där alla delar upp sig i ett vi och dem, säger Gudrun Schyman.

Mer läsning

Annons