Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker kan få återkrav

Två politiker i Kramfors kommun kan tvingas att betala igen pengar de fått för förlorad arbetsförtjänst.
Detta när kommunen stramar upp ersättningsreglerna.

Annons

I fjol gjorde kommunledningsförvaltningen en kontroll av utbetalningar av ersättning för förlorad arbetsförtjänst vid politiskt arbete. Alla nämnders utbetalningar under september granskades.

– I november gick vi ut med att de som fått ersättning skulle styrka sina förlorade arbetstimmar. Det kan göras med en kopia av lönespecifikationen eller intyg från revisor om man har företag, säger Sune Fröberg vid kommunens löneenhet.

I februari skickades det ut en påminnelse till de som då ännu inte hade styrkt att de förlorat inkomst. Ytterligare några intyg kom in, men fortfarande har två politiker inte skickat in de efterfrågade dokumenten.

Tidigare har det varit oklart vad som händer om en politiker inte kan verifiera förlorad inkomst, efter att också aktuell nämndsordförande tagit upp en diskussion om detta.

Nu föreslår dock kommunstyrelsens arbetsutskott att kommunledningsförvaltningen ska få kräva att pengarna återbetalas. Stickprov ska få göras även utan misstanke om felaktigheter. Kommunstyrelsen tar den 15 oktober ställning till förslaget.

– Vi genomför kontroller även för årets utbetalningar, men det är inte klart vilken månad vi kommer att välja, säger Sune Fröberg.

Politiker anställda av Kramfors kommun berörs inte då löner och ersättningar finns inom kommunens lönesystem.

Mer läsning

Annons