Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen talade om hot mot butikspersonal

Annons
Polisen talade om hot mot butikspersonal

Under 2001 genomfördes 740 butiksrån, med eller utan vapen, i länet. Problematiken kring våld mot butikspersonal och ensamarbete diskuterades i går vid en kurs på Hola för skyddsombud inom handeln.

Det är Handelsanställdas förbund som anordnar Bam-kursen, Bättre arbetsmiljöutbildning, som avslutas i dag. Kursen har tidigare genomförts i två omgångar i februari och mars. Då stod bland annat arbetsmiljölagen, stress och arbetsskador på programmet.

I går fanns Sollefteåpoliserna Bengt Jansson och Lennart Jansson på plats för att berätta om hot och våld mot de som jobbar i butik. Kursdeltagarna, 15 till antalet och från Sollefteå, Härnösand och Örnsköldsvik, medverkade i en diskussion om kartläggning och analys av risker vid butiksarbete.

- Tar man in en snattare på kontoret måste man ha tagit bort pennknivar, saxar och annat som kan användas av en våldsverkare, sade Lennart Jansson.

Han tog också upp hur man ska agera när en rånare flyr och vad man ska undvika.

Margareta Bostedt, ombudsman vid Handels avdelning 5, menar att sent arbete, speciellt ensamarbete, är en stor riskfaktor. En speciellt klassificering, "Rånskyddad arbetsplats" har därför tagits fram tillsammans med arbetsgivarna och polisen.

- Det handlar om 13 punkter, till exempel att ha sedelboxar. Om punkterna följs betyder att mycket gjorts i syfte att förebygga rån, berättar Margareta Bostedt.

Deltagarna fick också genomföra en övning. Det gällde att ge ett signalement på en person som utan förvarning kom in i klassrummet för att laga en tv, men som när han gick tog en mobiltelefon. Mannen beskrevs på flera olika sätt vilket visade svårigheten att ge ett korrekt signalement.

Margareta Bostaedt menade att det speciellt inför sommaren är viktigt att ha rutiner för att förebygga butiksrån.

- Butiksrånen ökar under sommaren, kanske för att det då är mer orutinerat folk som jobbar.

Bam-kursen avslutas i dag då belastningsergonomi och lyftteknik avhandlas.

erik åmell

0612-77 17 64

erik.amell@tidningen.to

Mer läsning

Annons