Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pinocchio som musikal

/
  • Två av musikalens tongivande karaktärer möts, den goda fen (Jenny Svedberg Freéd) och Pinocchio (Oliver Rödén).
  • Köparen av trädockan (Patricia Eriksson) och dockans skapare (November Walter).
  • Kusken (Frida Stridsman) som sålde Pinocchio sedan han förvandlats till Åsna.
  • Pinocchio skapare och pappa (November Walter) begrundar sitt öde i magen på en val.
  • Räven (Sofie Pahlin) och Katten (Emma Sunesson) lurar av Pinocchio (Oliver Rödén) på hans pengar.

Trädockan Pinocchios äventyr kan berättas på olika vis.
Elever vid Ådalsskolan valde musikalen som uttryckssätt.
På onsdagen var det premiär på Kramfors folkets park.

Annons

De flesta har nog fått sitt förhållande till Pinocchio via den tecknade Disneyfilmen. Men Sandra Glenge, lärare vid estetiska programmet och regissör, lutade sig mot Carol Collodis orginalberättelse från 1800-talet när hon skrev musikalen.

– Därför blir det inte så gulligt som i Disneyfilmen. Collodis berättelse skulle vara mer uppfostrande för barnen. Men till skillnad från originalet utspelar sig inte denna berättelse i Italien, utan i en fantasivärld.

Budskapet är att man visst ska ha roligt i livet, men att det inte kan vara lustfyllt jämt. Pinocchio vill gå i skolan och lära sig saker, men han blir ofta förledd in på mera lättsinniga vägar. Berättelsens författare ville förstås skrämma barnen från att inte tala sanning, vilket han gjorde genom att låta Pinocchios näsa växa när han ljög.

Eleverna på estetprogrammets tredje årskurs har alla ledande roller, medan de som går i tvåan och ettan har biroller och statistroller. Hantverksprogrammets elever har svarat för kostymer, masker, smink, scenografi och rekvisita. Flera lärare vid bägge programmen har förstås också medverkat i produktionen.

Musikalen bygger på mycket välkänd operamusik, bland annat av Mozart och Carl Orff, till vilken det skrivits egna texter.

Pinocchio spelas under dagtid onsdag och torsdag för högstadieelever. På torsdag- och fredagkväll kan allmänheten njuta av historien om trädockan som fick liv. Trots otur med skador och sjukdomar är Sandra Glenge mycket nöjd med slutresultatet.

– Det känns som en av de bästa musikalerna vi gjort på skolan.

Mer läsning

Annons