Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personal kritisk tillny kostorganisation

Annons
Personal kritisk till

ny kostorganisation

Personalen vid Skarpåkersskolan gör tummen ned för kommunens förändrade kostorganisation. De menar att det nya sättet att arbeta kommer att innebära problem för både elever och kökspersonal.

Efter nyåret ska de anställda i kostorganisationen rotera mellan olika arbetsplatser. Till exempel mellan olika skolor.

Detta gillar inte lärarna på skolan.

- Ganska många barn måste ha speciell kost. Att lära sig det tar tid. Därför tycker vi det är en trygghet om vi får behålla samma personal i köket. De lär känna barnen och de blir experter på vilken mat barnen kan äta, säger läraren Agneta Sjöberg.

Personalen på skolan har skrivit ett brev till kostchefen Karin Lidén där de uttrycker sin oro över att kökspersonalen ska bli omplacerad efter jul.

I brevet framhålls att kökspersonalen inte bara lagar mat utan också har en fostrande uppgift för eleverna som är mellan sex och nio år. Till exempel när det gäller hur man ska uppföra sig vid måltiden.

Monika Boström och Åke Norlander har jobbat i köket på Skarpåkersskolan under höstterminen och byggt upp rutiner och en relation till barnen som nu skolans personal fruktar ska försämras.

- Det är så viktigt att barnen lär sig ett riktigt socialt beteende. Hur många köttbullar man får ta och så så. Då är det viktigt att det är samma människor i personalen som återkommer, säger Barbro Vesterlund.

- Jag tycker att det är hemskt att byta arbetsplats med några månaders mellanrum när man lyckats bygga upp rutiner, säger Monika Boström och får medhåll av kollegan Åke Norlander.

Personalen på Skarpåkersskolan har svårt att se fördelarna med ett system med rotation mellan arbetsplatser.

De framhåller att de även finns personalen på andra arbetsplatser som är emot rotationen.

Karin Lidén förklarar att systemet med rotation har skapats för att kökspersonalen i stor utsträckning som möjlig ska få heltidstjänster.

- Den som jobbat mycket deltid drabbas senare genom att få lägre pension. Det är i dag också svårare att rekrytera personal till en tjänst på 62 procent. Folk måste kunna försörja sig.

Rotationen fungerar olika i olika kök. Det kan bli rotation mellan olika arbetsplatser under en och samma dag eller en gång i halvåret.

Även om flera kritiska röster höjts poängterar Karin Lidén att det även finns personal som är positiva till arbetssättet.

- Genom att folk får byta mellan lättare och tyngre arbetsplatser slits personalen mindre och vi förebygger yrkesskador. I dag är kökspersonalen mest sjukskriven bland de kommunanställda, något vi måste försöka göra något åt.

Karin Lidén menar att det är viktigt att kökspersonalen har en bra kontakt med eleverna.

- Men de träffar ändå inte barnen under så lång tid och det kan inte främst vara kökspersonalens uppgift att står för kontakt och trygghet.

erik åmell

0612-77 17 64

erik.amell@tidningen.to

Mer läsning

Annons