Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På cykel över Ådalens broar

/

Redan tidigt på lördag morgon fylldes torget i Kramfors med cyklister. Det var dags för årets upplaga av det populära motionsloppet Broarna runt.
– Många väntar med anmälan in i det sista för att se hur vädret blir, men vi har alltid vackert väder, säger Tarja Erkkilä från arrangerande Korpen.

Annons

Och mycket riktigt, lagom till den första starten lättade dimman och solen tittade fram. Omkring 130 personer deltog i årets lopp, som var det 20:e i rad. Det fanns tre olika sträckor att välja mellan, den längsta var på 152 kilometer, gick ända till Sollefteå, och passerade tre broar. De två kortare, på 72 respektive 48 kilometer, fick nöja sig med två broar, nämligen Sandöbron och Höga kusten-bron.

De flesta, över hälften, valde att köra mellansträckan på drygt sju mil. De flesta deltagare var män, åldersspridningen var stor, även om arrangörerna påpekade att det var mycket få riktigt unga människor med.

Broarna runts rykte har spridit sig långt utanför Ådalens gränser, och det fanns deltagare med från Gävle, Ljusdal, Östersund, Norrbotten och Uppsala. Många av dem är hemvändare.

– Det är så fint att cykla över Sandöbron, där jag brukade promenera som barn, säger Mona Otterbjörk från Gävle, men med rötter i Kramfors.

Broarna runt är inget tävlingslopp, och det sker ingen tidtagning. Priser, skänkta av lokala företag, lottas ut på nummerlappen. Hastigheten med vilken loppet avverkas varierar stort.

– Många stannar och fikar, och har inte alls bråttom, säger Tarja Erkkilä.

Mer läsning

Annons